Trenutno se predvaja:
8. februar 2019 ob 19:23Zgodbe

Zgodbe pasjih pogledov

Mlada postojnska fotografinja je razstavo "Poglej me v oči" predstavila v domačem kraju, v Ljubljani in Izoli.

Tea Nagode. Foto: FluffyPixels - Tea Nagode PetPhotography

FluffyPixels - Tea Nagode PetPhotography

FluffyPixels - Tea Nagode PetPhotography

Tea Nagode je mlada fotografinja, ki portretira živali. Na njenih fotografijah občudujemo mačke, zajce, konje, a najljubši so ji psi. Spremlja njihovo obnašanje, opozarja na odnos med človekom in psom in razmišlja o zapuščenih in zavrženih živalih.

Na svoji prvi razstavi, s katero potuje po Sloveniji, je v objektiv ujela poglede pasjih ljubljencev, ki izražajo različna razpoloženja. Vsak skriva svojo zgodbo. Pod fotoportreti so sicer zapisane resnične zgodbe psov, a gledalec si lahko ustvari svojo.

Nagodetova, ki je sicer podiplomska študentka varnostnih ved, želi svojo profesionalno pot posvetiti fotografiji. V Postojni ima svoj studio FluffyPixels, kjer fotografira mačke in pse. A to ni enostavno delo. Tea: "Eno fotografiranje lahko traja tudi več ur. Čeprav nekateri psi ubogajo ukaze, si je potrebno pomagati s priboljški, včasih pa niti ti ne zaležejo. Tako se moram sama gibati okoli njih, podobno kot pri mačkah, ko jih želim ujeti v objektiv."

Na Tein poziv preko Facebooka, da išče pse z nenavadnimi očmi in posebnimi zgodbami, se je odzvalo več kot 300 ljudi. Bila je presenečena. Za fotografiranje je potrebovala le nekaj psov. O teh pove: "Vsak pes se na razstavi predstavi tudi s svojo zgodbo. Med njimi so velike razlike. Na primer, nekateri kužki pridejo v zaželjeni dom že kot mladički, nudijo jim vse potrebno in se z njimi ukvarjajo. Drugi so posvojeni iz zavetišč, pred tem so bili zanemarjeni, mučeni, uporabljali so jih za pasje boje, čeravno so ti prepovedani. Kuža Baltazar ima zelo žalostno zgodbo. Tudi iz njegovega pogleda vidimo, da je veliko pretrpel. Na drugi strani je psička Baby, uporabljali so jo kot vabo za pse, da so se na njej učili bojevati. Na eno oko je slepa, drugega nima. Na fotografiji pa zgleda nasmejana in srečna, kar tudi, pri novih lastnikih, je!"

Razstava "Poglej me v oči", ki ima tudi dobrodelni namen, je gostovala v Ljubljani, Postojni in Izoli. Med obiskovalci so bili psi dobrodošli. Razstava je tudi priložnost za dobrodelnost in pomoč društvom za živali. Prostovoljne prispevke v Izoli je namenila Društvu za dobrobit živali Izola.

Kaj je Tea še povedala, lahko slišite prek povezave na naslovni fotografiji.

Loredana Vergan


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki