Trenutno se predvaja:
13. april 2019 ob 09:32 Zgodbe

Živalski blues: Dotik pomirja

Alenka Klemenčič Holynski se s psi ukvarja 25 let, dragocene izkušnje pa predaja svojim tečajnikom. V šoli za pse Bajka se lahko naučijo njene tehnike 'Dotik pomirja'.

"Vsak pasji odziv privede do krča v telesu. Podobno je pri ljudeh. Če se na primer nečesa prestrašimo, nastopijo v nas mišični krči. Z masažo psa 'Dotik pomirja' začnemo umirjati mišice in tudi srčni utrip. Tako razbremenimo psa. To moramo izvajati zelo počasi in umirjeno, da vzpostavimo vez med nami in psom. Velikokrat gre za začaran krog, kajti hiperaktiven pes bo svojo živčnost prenesel na vodnika. V takem primeru moramo globoko zadihati in se umiriti. Šele potem lahko nadaljujemo z nežnim in počasnim božanjem psa od glave proti repu, da upočasnimo njegov krvni obtok. Če bi delali v obratni smeri, bi pospešili njegov srčni utrip. Tega pa ne želimo. Svojo umirjenost z dotikom prenašamo na psa. Preko energij in fizikalnih zakonov nastopi umiritev, ko se pes popolnoma sprosti," pove Alenka Klemenčič Holynski.

Šola z dolgo tradicijo, ki deluje že skoraj petindvajset let, ima kar nekaj prednosti. Velik notranji prostor z igrali in kinološkimi pripomočki ne dopušča, da bi trening zaradi vremena odpadel. Zunanji prostor v naravi pa je lepo senčen, kar poleti ugaja vodnikom in psom.

Alenka se ukvarja tudi z vzgojo problematičnih psov. Bila je prva v Sloveniji, 10 let pa edina, z odobrenim programom prevzgoje nevarnih psov s strani pristojnega ministrstva.

Seveda pa njena osnovna dejavnost temelji na vzgoji psov in njihovih lastnikov za življenje v urbanem okolju. "V naši pasji šoli iz bajk naredimo legende," pravi Alenka, ki s svojimi tečajniki preživlja tudi aktivne urice in vikende v naravi.

Kaj je še povedala Loredani Vergan, poslušajte s klikom na posnetek oddaje.


Zadnji prispevki