Trenutno se predvaja:
31. januar 2019 ob 15:36Zgodbe

Živalski blues predstavlja: Odpoklic psa s pomočjo tarče

Ko je pasji mladiček osredotočen na vodnika, pričnemo z vajami, ki bodo psa pripeljale do dobrega odpoklica. Pri delu bodimo vztrajni in korektni.
Radio Koper/Loredana Vergan|
Radio Koper/Loredana Vergan|

Ko govorimo o odpoklicu psa, najprej pomislimo na šolski odpoklic, kar pomeni, da imamo psa v ležečem položaju in najmanj deset ali več korakov oddaljenega od sebe. Na naš poziv »SEM« pa pes v ravni črti priteče do nas in se pred nami usede ali pa se takoj postavi v sedeči položaj levo ob vodniku.

V resnici pa odpoklic pomeni, da je pes odziven iz kateregakoli položaja (stoječega, sedeča ali ležečega). Predvsem pa tudi izven poligona, kjer z njim treniramo. To vajo moramo izpiliti, ne glede na to, ali šolamo psa ali ne. Življenja s psom si sicer ne gre predstavljati, če nas ignorira in je neoodziven.

Ljudje imamo z odzivnostjo psa največ težav. Inštruktorji uporabljajo različne metode učenja, ki nas skozi učni proces pripeljejo do željenega cilja. Lea Leskošek pove: »Mladička najprej navadimo na njegovo ime, da dobimo njegovo pozornost. Vsako želeno vedenje potrjujemo s hrano. Z mladičkom delamo na začetku vse vaje doma.Uporabljamo različne pripomočke za koordinacijo nog, telesa, premagovanje različnih ovir. S tem mu dvigujemo samozavest, on pa dobiva zaupanje v nas. Ko vidimo, da nam pes notri sledi, začnemo z vajami za odpoklic. Jaz se gibam vzvratno in nagrajujem vsak kužkov premik v moji smeri. Najpomembnejše orodje je naša energija, naše premikanje in hrana. Ko se ne gibamo, pes nima interesa, da bi sodeloval z nami. Začnemo z zelo kratko razdaljo. Kasneje dodamo še povelje: sem, pridi ali karkoli podobnega. Psa nikoli ne kličemo k sebi, če nas ne gleda ali pa še ne ve, kaj pomeni ukaz »pridi«. Pri mladičku si vzamem en teden, ko delam z njim le notri. Ko vidim, da je kuža stoodstoten, začnem z odpoklicem zunaj, na kratki vrvici, ko gleda stran od mene. Zelo dobro se obnese »odpoklic s tarčo«, ko delamo v zaprtem prostoru. Vsebuje vse elemente, ki jih predstavlja pravi odpoklic v naravi«.

Celotnemu prispevku, ki ga je pripravila Loredana Vergan, prisluhnite s klikom na zgornjo povezavo.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki