Trenutno se predvaja:
20. april 2019 ob 07:39Zgodbe

Živalski blues: Švicarski beli ovčarski pes

Švicarski beli ovčarski pes ljubi vodo in rad dela v paru z vodnikom. Obožuje otroke in je nekonflikten z ostalimi psi. Pes je neagresiven. Le z lajanjem opozarja na prihod tujcev.
Osebni arhiv/Katjuša Jeseničnik|
Osebni arhiv/Katjuša Jeseničnik|
Osebni arhiv/Katjuša Jeseničnik|
Osebni arhiv/Katjuša Jeseničnik|

Med ovčarskimi pasmami boste švicarskega belega ovčarskega psa hitro prepoznali po natančnem opisu, ki nam ga je podala Katjuša Jeseničnik:

"Bele nemške ovčarje so po letu 1933 začeli napačno izključevati iz vzreje, ker so belo barvo povezovali s hibami. Take pse so izvažali v ZDA in Kanado, kjer so jih načrtno vzrejali le z belimi nemškimi ovčarji. Razvili so samostojno kinološko pasmo. V sedemdesetih letih 20. stoletja so pasmo vrnili v Evropo, v Švico. Psu je bilo ime Lobo in je oče pasme švicarskega belega ovčarskega psa. Njegovi potomci in potomci ostalih samcev, registriranih v Švici, so se nato razširili po Evropi. Kot novo pasmo pa jo vodijo od leta 1991, v registru Švicarske rodovne knjige. Popolnoma priznana pasma pa je od leta 2011, ko so objavili veljavni uradni standard."

Švicarski beli ovčar je pes srednje rasti, s pokončnimi uhlji in harmonično ter elegantno linijo. Gre srednje ali dolgodlako pasmo popolnoma bele barve.

"Imajo dvojno dlako s poddlako, ki jih ščiti pred vročino in mrazom. Dlaka je gosta in brez vonja. Kožo in pigmentacijo ima popolnoma črno, tudi kremplje. Le oči ima temnorjave. Moja Bella je predana in zvesta, družabna, ljubezniva in bistra. Je idealen delovni in družinski pes. Bella se je skotila na isti dan, kot je za vedno zaspala prejšnja nemška ovčarka. Le štiri minute za tem. Kakšno naključje!"

Katjuši se je z Bello življenje nekoliko spremenilo. Začela je trenirati različne pasje discipline, ki jih prej ni poznala. Z Bello hodita tudi na razstave, kjer psička blesti po njeni naravi, lepoti in ubogljivosti.

Več o zanimivi pasmi švicarskega belega ovčarskega psa lahko slišite s klikom na posnetek oddaje.

Loredana Vergan


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki