Foto: BoBo
Foto: BoBo

Maribor bo zaradi epidemije morda prvič, odkar ga prirejajo, ostal brez Festivala Lent. Zagotovo ga ne bo v običajnem terminu, na prehodu iz junija v julij, vodstvo organizatorja, Narodnega doma Maribor, pa upa, da jim bo uspelo izpeljati nadomestni načrt konec avgusta. Narodni dom pa ob tem postopoma začenja prirejati manjše kulturne dogodke, seveda ob doslednem upoštevanju protiepidemijskih ukrepov.

Priprave na Festival Lent so bile pred epidemijo skoraj končane. Nastop so potrdili gostje iz več deset držav. A izvedba med 25. junijem in 4. julijem kljub sproščanju ukrepov ne bo mogoča.

Upanje vseeno ostaja. Ob ugodni zdravstveni sliki bi ga lahko v manjšem obsegu priredili zadnjih deset dni avgusta. Poudarek bi bil na slovenskih kulturnikih, ki jih je kriza močno prizadela.

Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina pojasnjuje: "Avgusta, predvidevamo, ne bodo dovoljena velika zbiranja, to pomeni, da bi ljudje, kot smo bili vajeni, poplesavali pod odrom, da bi jih bilo ne vem koliko na kupu. Zaradi tega pač razmišljamo o neki taki hibridni varianti, varianti promenade. Pravzaprav smo to poimenovali 'back to the roots' (nazaj h koreninam, op. p.), tako, kot smo imeli na začetku, torej dva odra."

Sogovornik dodaja, da bo izvedba odvisna predvsem od občinskega financiranja. Z občine odgovarjajo, da usklajevanja še potekajo.

Narodni dom začenja program manjših prireditev

Življenje se postopoma vrača tudi v dvorane Narodnega doma. Že med epidemijo so priredili cikel koncertov v strešnem stolpu, ki so jih prenašali na spletu, trenutno pa izvajajo serijo nastopov Tadeja Toša. V nedeljo načrtujejo koncert Godbe Ruše na promenadi Mestnega parka, direktor pa napoveduje še več dogodkov: "7. junija gremo naprej z našim komornim abonmajem. Verjetno ga bomo naredili v dveh koncertih, kot vse kaže. Ker sta dva nastopajoča, bomo morali tudi abonente, ki jih je čez 70, razdedliti v dve skupini. Ampak improviziramo, delamo to, kar se v teh danih razmerah da."

Rukavina kljub številnim negotovostim verjame, da bo prireditev v Narodnem domu vse več.