Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Zadruga Živo mesto, Rajzefiber in Maribor is the future ponovno pripravljajo Festival sprehodov. Festival je iz lanskih treh dni, zrastel na šest dni in 41 sprehodov, kar pomeni, da je zgodb veliko, sploh pa takih, ki jih je treba povedati na sprehodu skozi mesto.

Sprehodi, ki se bodo zvrstili do nedelje, 31. marca, imajo različne vodnike in seveda različne naslove, odvisno od tega, kaj nameravajo na sprehodu pokazati: tako se lahko udeležite sprehoda, ki pripoveduje Zgodbo o klopeh in ljudeh, S kiparji po mestu, po poti Jančarjevega romana Severni sij, sprehoda presenečenja, sprehoda z naslovom Zakaj je bil Maister majster in še bi lahko naštevali.
»Očitno je potreba po tem, da se povejo te zgodbe velika, in da je ogromno teh zgodb.«
pravi koordinatorka projekta Katja Beck Kos.

Zgodbe po eni strani pripovedujejo prebivalcem mesta, želijo pa si tudi tujih obiskovalcev, ki bi jim podrobneje predstavili mesto. V Salonu uporabnih umetnosti se bodo ob večerih posvečali različnim temam, danes dokumentarnim filmom o Mariboru, jutri bodo govorili o industrijski dediščini v turizmu, v četrtek pa bodo predstavili Maribor v literaturi in drugih zgodbah.
»Želimo te večere posvetiti odpiranju neznanih, manj slišanih zgodb, ali pa temam, kot je kreativni turizem, ki je v tem trenutku v porastu
V petek bo okrogla miza Piramida, kdo bo tebe ljubil, v soboto tudi AlterShoping Tour z Urško, festival pa se bo zaključil s podelitvijo domiselnih nagrad.