Trenutno se predvaja:
Maribor 18
7. marec 2019 ob 11:43 Maribor Glasba

Glasba skozi oči prekmurskega producenta Romana Sarjaša

V oddaji Glasbeni radiogram smo gostili prekmurskega skladatelja, pianista, avtorja besedil in glasbe, producenta ter lastnika studia in založbe Art music records

Glasbena pot Romana Sarjaša se je začela v osnovni glasbeni šoli, kjer je igral klavir. Glasbeni talent ga je popeljal na mariborski Konservatorij za glasbo in balet, tam pa ga je bolj kot poustvarjanje glasbe, preigravanje klasikov, prevzela želja po ustvarjanju, ki ga je popeljala na akademijo za glasbo v Ljubljano, kjer je doštudiral kompozicijo in glasbeno teorijo.

Iz močne želje po ustvarjanju je postal skladatelj, iz skromnega glasbenega studia, pa je nastala produkcijska hiša Art music records, v okviru katere ustvarjajo številni mladi slovenski glasbeniki. Svojo prvo ploščo pa je s skupino Sence posnel prav v studiu Radia Maribor.

Na odru z velikimi imeni slovenske glasbene scene.

Roman Sarjaš je glasbeni vodja spremljevalne skupine vedno bolj popularnega slovenskega pevca Luka Basija. Njegov preboj na večje odre pa se je zgodil, ko je s svojo spretnostjo na klavirskih tipkah navdušil Tinkaro Kovač in postal njen klaviaturist.

Alja Krušič, Nastja Gabor, Sara Lamprečnik, The Plut family in drugi.


Pod okriljem založbe in produkcijske hiše Art music records, katere lastnik je Roman Sarjaš, ustvarja veliko mladih slovenskih glasbenikov. Za ustvarjalnost pa poskrbi utečena ekipa tekstopiscev, avtorjev glasbe in aranžerjev. Med njimi najdemo tudi pesnika Ferija Lainščka, Tinkaro Kovač, Alexa Volaska in druge. Za uspešne glasbene izdelke in žive nastope pa poskrbi glasbena zasedba, ki deluje pod imenom Art music orchestra. Gre za stalno ekipo glasbenikov, ki jih je Roman zbral pred leti z željo po ustvarjanju avtorske glasbe. Tako so nastale pesmi: Zdaj ko sva si blizu, Kot metulj in Vse bi dal. V njih vlogo glavnega pevca prevzema Roman sam. Tudi te pesmi smo predvajali v oddaji Glasbeni radiogram.

Ljubezen do klasične glasbe vedno prisotna


Kljub dejstvu, da se v zadnjem času Sarjaš osredotoča predvsem na ustvarjanje popularne glasbe, ga klasična glasba še vedno spremlja na njegovi glasbeni poti. Kot nam je zaupal v oddaji, so mu najbolj všeč skladatelji romantike, kot sta Chopin in Debussy. V oddaji pa smo predvajali tudi njegovo skladbo za flavto in klavir z naslovom Neke noči.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!

Luka Sraka

Nazaj na vrh