Foto: EPA
Foto: EPA

Jim Morrison, ena najbolj vplivnih oseb v zgodovini popularne glasbe

8. decembra se je rodil frontman skupine The Doors. Pevec, znan po svojih poetičnih besedilih, značilnem vokalu in odrski karizmi, velja tako za glasbene kritike kot tudi za oboževalce za enega najbolj vplivnih osebnosti v zgodovini popularne glasbe.

Skupino so člani, ob že omenjemem Jimu še klaviaturist Ray Manzarek, kitarist Robby Kreiger in bobnar John Eensmore, sestavili leta 1965 v Los Angelesu, ime The Doors pa je navdihnila knjiga Aldousa Huxleya The doors of perception.

Hiter vzpon, neverjetna ustvarjalnost in prehitra smrt

Šesdeseta leta prešnjega stoletja so v glasbenem smislu zelo zanimiva. Na sceni so ob The doorsih bile še druge kontraverzne in vplivne skupine, ne glede na to, pa velja četverica glasbenikov o kateri govorimo danes za unikat, predvsem zaradi Morissonovih besedil in njegove nepredvidlljive odrske persone. Morrisonovoa besedila odlično dopolnjuje glasba, najbolj značilno pa je delo klaviaturista Raya Manzareka, zvok njegovih električnih orgel proizvajalca Vox je nezamenljiv.

Skupina je svoj prvi uspeh doživela dve leti po ustanovitvi z hitom Light my fire in istoimenskim prvencem. Kljub počasnem začetku je skupina izkoristila uspeh prve plošče, in jih v obdobju petih let izdala vsega osem. Vse razen ene so bile med desetimi najbolj prodajanimi ploščami na lestvici BIllboard 200 in so postale vsaj platinaste. Do konca leta 1971 je skupina prodala nekaj več kot štiri milijone albumov in nekaj več kot sedem in pol milijonov singlov.

Skupino je po le nekaj letih neverjetnega uspeha in zavidljivem opusu presenetila nenadna smrt frontmana skupine Jima Morrisona. Pevčeva smrt - ob smrti je bil star le 27 let - je še vedno zavita v tančico skrivnosti.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu: