Foto: Arhiv RTV SLO
Foto: Arhiv RTV SLO

Samo Budna, rojen v glasbeni družini, je v umetniške čevlje prvič vstopil v ljutomerski glasbeni šoli, kjer se je učil igranja violine, kitare in klavirja

Potreba po inštrumentalistih v Prekmurju ga je v najstniških letih zvabila na drugo stran reke Mure, kjer se je pridružil eni najbolj znanih prekmurskih ljudskih zasedb Marko bandi. Ljubezen do ljudskega glasbenega izročila je podajal tudi mlajšim generacijam, kot mentor skupini Mlada beltinška banda

Od poustvarjanja ljudske glasbe, do ustvarjanja etno-rocka s skupino Posodi mi jürja

Skupino Posodi mi jürja je Samo ustanovil s svojim prijateljem harmonikarjem Rihardom Zadravcem. Etno-rock skupina je začela s prirejanjem znanih pesmi, po dveh izdanih zgoščenkah, pa so se na tretji, ki nosi naslov Ugasnite luči, prvič znašle avtorske pesmi.

Samostojna glasbena pot s prvencem "Manj je več"

Po razpadu skupine Posodi mi jürja je bila želja po ustvarjanju za Sama Budno prevelika, da bi vrgel puško v koruzo. Tako je njegov avtorski prvenec luč sveta ugledal leta 2009, šest let pozneje, pa mu je sledila še plošča "Za nazaj in za naprej".

V iskanju nove glasbe in sonca nad oblaki

Na valovih Radia Maribor smo pred kratkim predstavili nov singel Sama Budne z naslovom Sonce nad oblaki. V prvotni akustični izvedbi je luč sveta ugledala s projektom Rokerji pojejo pesnike. Besedilo Petra Rezmana pa je Samo uporabil še enkrat in pesem glasbeno dopolnil. Po besedah našega gosta singel napoveduje zvrhan koš nove glasbe.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!