Trenutno se predvaja:
Maribor 4
11. december 2018 ob 20:47 Maribor Radio Maribor

Izguba UKC Maribor nižja od načrtovane

Svetniki kritični do sanacijskih ukrepov in dinamike investicij
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

UKC Maribor, ki posluje v okviru sanacijskega programa, je do septembra pridelal za 2,7 milijona primanjkljaja, do konca leta pa bi lahko ta znašal 3,5 milijona. Rezultat je dober, saj je to še vedno za milijon manj od načrtovane izgube, je na današnji seji sveta zavoda zatrdil direktor Vojko Flis.

Negativno poslovanje so povzročili povečanje stroškov dela in še vedno prenizke cene zdravstvenih storitev. Pa tudi cikel zaposlovanja in negativno poslovanje Enote za radioterapijo, ki je kadrovsko podhranjena. Sicer pa so sanacijski ukrepi preveč osredotočeni na prihodkovno in premalo na odhodkovno stran poslovanja, je bil kritičen predsednik sveta Ljubo Germič, ki si želi tudi boljše realizacije investicij.

Potreb je veliko – prav na današnji seji so svetniki naročili študijo vzpostavitve nove celovite računalniško - informacijske platforme, saj je stara v alarmantnem stanju.

Dotaknili so se tudi čakalnih dob, ki so na številnih oddelkih nedopustno dolge. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je pojasnil, da so odvisni od nacionalnega sistema čakalnih vrst, dodaten pritisk pa predstavljajo tudi demografska gibanja in vse več bolezni, povezanih s starostjo.

Vrste bi lahko po njegovem kratkoročno skrajšali z ureditvijo čakalnih seznamov, za kar pa bi spet potrebovali dodatna sredstva in zaposlene. Dolgoročno rešitev pa vidi v kompleksnih sistemskih ukrepih na državni ravni.

Svetniki so sprejeli tudi novo sistemizacijo tistih delovnih mest, ki niso bila usklajena s kolektivnimi pogodbami. Dodatnega pritiska na poslovanje ne bo.

Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh