Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Negativno poslovanje so povzročili povečanje stroškov dela in še vedno prenizke cene zdravstvenih storitev. Pa tudi cikel zaposlovanja in negativno poslovanje Enote za radioterapijo, ki je kadrovsko podhranjena. Sicer pa so sanacijski ukrepi preveč osredotočeni na prihodkovno in premalo na odhodkovno stran poslovanja, je bil kritičen predsednik sveta Ljubo Germič, ki si želi tudi boljše realizacije investicij.

Potreb je veliko – prav na današnji seji so svetniki naročili študijo vzpostavitve nove celovite računalniško - informacijske platforme, saj je stara v alarmantnem stanju.

Dotaknili so se tudi čakalnih dob, ki so na številnih oddelkih nedopustno dolge. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je pojasnil, da so odvisni od nacionalnega sistema čakalnih vrst, dodaten pritisk pa predstavljajo tudi demografska gibanja in vse več bolezni, povezanih s starostjo.

Vrste bi lahko po njegovem kratkoročno skrajšali z ureditvijo čakalnih seznamov, za kar pa bi spet potrebovali dodatna sredstva in zaposlene. Dolgoročno rešitev pa vidi v kompleksnih sistemskih ukrepih na državni ravni.

Svetniki so sprejeli tudi novo sistemizacijo tistih delovnih mest, ki niso bila usklajena s kolektivnimi pogodbami. Dodatnega pritiska na poslovanje ne bo.