Foto: Facebook/Vodnikova domačija
Foto: Facebook/Vodnikova domačija

Na današnji dan, ko se je rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, zaznamujemo mednarodni dan knjig za otroke. Avtor letošnje mednarodne poslanice je pisatelj Peter Svetina, ki poudarja, da so besede v pesmih in zgodbah hrana, ne za telo, ampak za duha in dušo. Plakat ob tem dnevu pa je ustvaril Damijan Stepančič. V jutranjem programu smo se ob dnevu knjige za otroke, v času, ko so knjižnice zaprte, pogovarjali z Meto Blagšič iz Mariborske knjižnice.

V Mariborski knjižnici vsako leto opozorijo na ta pomemben dan in praznik z veliko razstavo enega ali več slovenskih ilustratorjev. “Knjižnice so sicer fizično zaprte, ampak knjižničarji ves čas spremljamo, kaj se dogaja. Mislimo na ljudi, ki so doma in poskušamo biti z njimi tudi na daljavo,” je povedala Meta Blagšič.

Letos so želeli povabiti Ano Zavadlav; v Pionirski knjižnici Rotovž so pripravljali več dogodkov in razstavo, vezano na Andersena in upodobitve slovenskih ilustratorjev Andersenovih zgodb. Ker pa to fizično trenutno ni mogoče, so dejavnosti prenesli na spletno stran in družbena omrežja ter vsak dan objavljajo zanimive zgodbe.

Sicer sta bila za Andersonovo nagrado 2020 nominirana pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepanič, ki sta v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY (Mednarodna zveza za mladinsko književnost) pripravila poslanico, plakat in vabilo k praznovanju.

Kaj pa letošnja poslanica sporoča? “Branje je zelo pomembno, da ostajamo miselno aktivni, živi. Nismo osamljeni, smo bolj človeški. Branje je hrana za dušo za duha in, če ne uživamo the sestavin, besed, pesmi, nas prevzame malodušnost, brezbrižnost in arogantnost. Živimo mimo sebe in življenje nam odteka. Zato je zelo pomembno, da vzamemo v roke knjige, kaj preberemo sami ali z otroki, s prijatelji. Zelo pomembno je družinsko branje,” je še za jutranji program povedala Blagšičeva.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: