Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

V jutranjem programu smo gostili Ano Breznik iz Cerkevnjaka, ki je bila sprejeta na prestižno univerzo v Ameriki in eno najuglednejših univerz na svetu, Harvard.

Ana Breznik prihaja iz Cerkvenjaka in zaključuje šolanje na II. gimnaziji v Mariboru. Morala bi opravljati mednarodno maturo, pa so ukrepi zoper širjenje koronavirusa vplivali tudi na spremembo mednarodne mature, zato zaključnih izpitov ni bilo, maturanti so prejeli le zaključno oceno iz dosedanjega dela. "Harvard se uvršča med najprestižnejše univerze na svetu in prvi korak je zagotovo prijava na mednarodno maturo, ki ti omogoča, da dobiš diplomo v angleškem jeziku. Izbereš šest predmetov, v katere se poglobiš, pridružijo se tudi dijaki iz tujine in tako že v srednji šoli občutiš mednarodno okolje. Že od majhnih nog imam željo po študiju nekje v tujini, nekje, kjer bom obdana z ljudmi, ki imajo različne perspektive, življenjske izkušnje in tudi kreativne načine razmišljanja o svetu," je za jutranji program povedala Ana Breznik.

Kot pravi sama, je v času šolanja ogromno časa preživela v laboratoriju, saj jo zelo zanima raziskovalno delo. Morda jo bo življenjska pot ponesla v raziskovalno dejavnost, dodaja. V svojih nalogah se namreč ponavadi loti tem, ki stremijo k okoljski trajnosti. Če je na II. gimnaziji ne bi našli v laboratoriju, pa bi jo v amfiteatru šole, kjer je vsa leta sodelovala pri gledališču English Student Theatre. V prostem času pa zelo rada bere in poje, navdušuje jo predvsem stara rock glasba. "Na Harvardu me je pritegnil predvsem poseben študijski program, ki je drugačen od slovenskega. Saj je v Ameriki univerza kot dodatno leto gimnazije. Prvo leto predvsem raziskuješ lastne interese in presodiš, da je študijska smer res pravilna," je povedala Breznikova. "Celo življenje se pripravljaš na takšen študij, saj vsaka življenjska izkušnja pripomore k osebnostnemu izoblikovanju. Veliko vlogo pri sprejemu imajo eseji, pa tudi pogovori so usmerjeni ne na preverjanje znanja, ampak na spoznavanje študenta in njegovih osebnostnih lastnosti."

Za povprečno slovensko družino je iz finančnega vidika študij na Harvardu nedosegljiv, saj letni študij stane kar 80 tisoč ameriških dolarjev. "Je pa Harvard zelo solidarnostna univerza, kar pomeni, da če si sprejet na univerzo, boš zagotovo dobil finančno pomoč," je še povedala Ana. Tako ji bo univerza pokrila vse stroške, razen letalskih vozovnic. Sicer pa je bil v zadnjih desetih letih na Harvard sprejet le en študent iz Slovenije.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: