Vsi vlaki so opremljeni z dozirniki za razkuževanja, vstop in izstop pa je možen samo na določenih vratih. Maske na vlaku so obvezne. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Vsi vlaki so opremljeni z dozirniki za razkuževanja, vstop in izstop pa je možen samo na določenih vratih. Maske na vlaku so obvezne. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V jutranjem programu smo se popeljali po slovenskih železnicah. Naš gost je bil Primož Kokalj, vodja informacijskega centra Slovenskih železnic.

"Slovenci radi izberemo vlak. Lansko leto smo prepeljali skoraj 14 milijonov potnikov, koronavirus pa je naredil svoje in ves promet je bil za dva meseca prekinjen. Omejitve so, z vlaki smo štartali 11. maja in vozni red prilagodili predvsem tistim potnikom, ki se na delo vozijo z vlaki. Danes vozi po Sloveniji 491 vlakov. Velik upad potnikov pa je pri dijakih in študentih, ki predstavljajo kar 40 odstotkov vseh potnikov. Dejanska slika se bo pokazala v jeseni, ko se bodo na vlake vrnili tudi študenti," je za jutranji program povedal Primož Kokalj.

Vsi vlaki so opremljeni z dozirniki za razkuževanja, vstop in izstop pa je možen samo na določenih vratih. Maske na vlaku so obvezne. "Vožnja z vlakom je nekaj posebnega, ker se približuje konec šolskega leta in počitnice, pa tudi letos, tako kot vsako leto že vozi kopalni vlak iz Maribora proti Kopru. Imamo tudi Kolesarski vlak, ki bo na štajerskem koncu začel voziti v soboto, 20. junija, med Mariborom in Prevaljami. V kolikor se bo meja z Avstrijo odprla, bo pot nadaljeval tudi do Pliberka. Letos stavimo na naše goste in upamo, da se bo čim več potnikov poslužilo naših vlakov," dodaja Kokalj.

Vozovnice lahko kupite tudi preko spleta ali mobilne aplikacije, po novem pa se lahko da kupiti tudi vozovnico Izletka, ki stane 15 evrov in velja ves vikend ter se lahko peljete kamorkoli.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: