Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ponovno je vzpostavljen telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji Covid-19, številka kamor lahko pokličete je 080 51 00. Več o tem nam je povedala naša jutranja gostja Mateja Vek, univ.dipl.psih. in nacionalna promotorka zdravja na NIJZ.

"Telefonska številka deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Telefon je nastal v sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravstvenih domov po Sloveniji, Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon. Svetovalci so psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja, katerim je skupno to, da imajo vsi izkušnje z nudenjem psihosocialne podpore osebam v stiski," je povedala Mateja Vek.

Telefon je namenjen vsem ljudem, ki se v času epidemije soočajo z najrazličnejšimi stiskami. "Opažamo, da epidemija in z njo povezane težave pri ljudeh povzročajo kontinuirani stres pri ljudeh, občutke tesnobe, čustveno in telesno izčrpanost, po drugi strani pa tudi pomanjkanje motivacije za sprejemanje vseh teh sprememb in prilagajanje na omejitve. Tako stiske ljudi res dosegajo neke nove razsežnosti," je izpostavila sogovornica.

"Na podlagi klicev ugotavljamo, da ljudje pokličejo zaradi zelo različnih čustveno-vedenjskih odzivov v povezavi z epidemijo. Soočajo se z občutki tesnobe, strahom pred okužbo, strahom, da bi okužbo prenesli na katerega izmed svojcev, ki spadajo v ranljivo skupino. Ljudje imajo težave s spanjem, prehranjevanjem, poročajo o težavah zaradi socialno-ekonomskega položaja. Veliko je tudi razlogov za klic, povezanih s samimi ukrepi. Ljudje poročajo o osamljenosti, o težavah v odnosih, stiskah zaradi opravljanja službe od doma, šolanja od doma. Iščejo tudi nasvete za samopomoč."

Psihologinja Mateja Vek zato svetuje: "Pomembno je, da v tem času ne pozabimo, da je potrebno poskrbeti za svoje dnevne fizične in psihološke potrebe. V trenutni situaciji je dobro, da ostanemo povezani z bližnjimi ter, da si predvsem dovolimo govoriti o svojih strahovih in stiskah, če je to potrebno. Da ne ostajamo sami s svojimi stiskami. Zato bodimo obkroženi z ljudmi, ki so nam blizu."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: