Spet se bliža zima in z njo tudi zimska prehrana. Pozimi ni prav dosti sveže hrane, zato si moramo nekatere pridelke pripraviti že prej. Postopki, kot so vlaganje kislega zelja ali pa kisle repe, so seveda nadvse enostavni, zato ni argumenta, da si takšne hrane ne bi pripravili kar sami.

Foto: Google
Foto: Google

Pozimi jemo bolj kalorično hrano od poletne, saj je tukaj "veseli" december in številni prazniki, kot sta Božič in Silvestrovo. Zelo tipična zimska hrana pri nas je zelje, ker je tudi izjemno obstojno.

Foto: Matevž in kisla repa
Foto: Matevž in kisla repa

Zelje vsebuje številne vitamine, tudi kalij, železo in magnezij. Slednji element je zelo pomemben, saj deluje v več sto encimskih sistemih, ki so vključeni v sintezo beljakovin in delovanje mišic.

In ker smo ravno pri beljakovinah. Meso je velik vir beljakovin. Pogovarjali smo se z Borisom Radoličem, poslovodjo Kmetijske Zadruge Ruše v Mesnici Rušanka, ki nam je zaupal, kako si lahko pripravimo okusne pečenice in t.i. kašatne klobase: "Za dobre pečenice potrebujemo dobro meso. Meso najprej skuhati in narahlo popeči. Kašatne klobase pa vsebujejo kašo, riž, meso in seveda začimbe, ki dajo okus jedem. Za pripravo takšne hrane potrebujete tudi veliko časa in truda."

Med vso dobro hrano ne smemo pozabiti na tekočino. Pozimi, zaradi vlage v okolici, nimamo občutka žeje, zato lahko zlahka postanemo dehidrirani. V tem primeru si lahko pripravimo čaj, ki nas bo dobro ogrel.

Celotnemu prispevku lahko prisluhnete na povezavi spodaj.