Foto: Mojca Stojkovič
Foto: Mojca Stojkovič

Zaradi trenutnih razmer se nekateri starši spopadajo s težavo, saj se ne znajdejo in ne vedo, kako naj svojemu otroku pomagajo pri učenju.

Govorili smo z Mojco Stojkovič, profesorico razrednega pouka, ezoterično terapevtko, ki uvaja sprostitve in učenje v alfa stanju, učiteljico plesa ter inovatorko Freestyle učenja in nenazadnje mamo, ki svoja otroka že štiri leta šola od doma.

''Že preden sem postala mama, sem petnajst let poučevala otroke, ki so se šolali na domu in jih pripravljala na izpite. Moja otroka sedaj obiskujeta drugi in četrti razred in tudi njiju šolam doma.''

Stojkovičeva meni, da učenje večini otrok predstavlja odpor, še posebej, če se ga lotijo na klasičen način ter poudarja, da se moramo za uspešno pomnjenje učne vsebine zavedati, da je učenje učenja eden izmed pomembnih ciljev šolanja.

In kako naj starši pomagajo v trenutni situaciji, ko se otroci šolajo od doma?
''Ta trenutek je prisotnega veliko energijskega strahu in panike. Vsi smo v situaciji, ki je ne znamo obvladovati. Panika tudi v takšnih situacijah ne bo rešila nobenega problema. Otroci potrebujejo starše, ki jim zaupajo in starše, ki bodo otroku nudili določeno varnost. Verjemite mi, nič ni bilo drugače, ko so otroci v šoli poslušali razlago. Ko so se odločali, kako se učiti in kako si zapomniti učno snov, so bili prepuščeni sami sebi.''

Zato meni, da lahko vsako učno snov prikažemo na zabaven način: prikazovanje s plesnim gibom, profesionalnimi plonki ali pa z masažo. Kako to poteka, pa nam je zaupala v pogovoru.