Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Ugotovitve Inštituta za forenzične preiskave, ki jih je kot odziv na očitke o nesmotrni rabi javnega denarja mariborske univerze naročil aktualni rektor Zdravko Kačič, ne kažejo elementov kaznivih dejanj, temveč zgolj pomanjkljivosti v poslovanju. Univerza bo, kot so še sporočili, sledila priporočilom glede morebitnih tveganj na posameznih področjih poslovanja in pomanjkljivosti odpravila. Dogajanje na mariborski Univerzi je sicer tudi pod drobnogledom kriminalistov in računskega sodišča.

Dokumentacija o domnevnih nepravilnostih v poslovanju mariborske univerze – spornih investicijah in izplačilih visokih avtorskih honorarjev zaposlenim, ki so jo ugotavljala kar 3 poročila – zadnje na pobudo aktualnega rektorja, ostajajo še naprej pod oznako zaupno javnosti nedostopna. A kot je zatrdil rektor univerze Zdravko Kačič: "V vseh treh poročilih gre za stopnjo obvladovanja tveganj pri poslovanju Univerze v Mariboru na različnih področjih. Nobeno poročilo ni ugotovilo elementov kaznivega dejanja."

Bodo pa po rektorjevih besedah na univerzi upoštevali dana priporočila. Med drugim, da naj Univerza javne razpise vodi centralizirano, torej z rektorata, dosledno naj spoštuje priporočilo KPK glede sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb.

Upravni odbor je sprejel sklepe, ki nalagajo vodstvu univerze, da po vseh teh poročilih in priporočilih vzpostavi aktivnosti, s katerimi bo posamezna področja poslovanja uredila v skladu s priporočili revizorjev.

Med drugim jih bodo obravnavali na tematskih kolegijih dekanov, posamezne primere domnevnih nepravilnosti bodo ponovno in dodatno preverjali z notranjimi revizijami, je še napovedal rektor Kačič. Na ukrepe vodstva univerze se je popoldne odzval tudi Visokošolski sindikat Slovenije. Kot so zapisali, smo priča še eni v vrsti univerzitetnih afer, ki je zatresla institucijo, zgodilo pa se ni nič. Od rektorja zahtevajo javno objavo vseh poročil. Poslovanje mariborske univerze je sicer tudi pod drobnogledom kriminalistov in računskega sodišča.