Trenutno se predvaja:
Maribor -2
14. september 2018 ob 07:22 Maribor Lokalne volitve

"S tem se reševanje knjižnice odmika daleč v prihodnost"

Kljub temu, da so svetniki izglasovali umik točke z dnevnega reda, bo župan Andrej Fištravec vztrajal pri predlogu umestitve Mariborske knjižnice v Centrum
Mariborski mestni svetniki na sinočnji seji. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Potem ko so v zadnjih letih spodleteli številni poskusi selitve osrednje enote Mariborske knjižnice na različne lokacije po Mariboru, je mariborska občina dva meseca pred volitvami svetnikom ponudila novo rešitev: selitev knjižnice z Rotovškega trga v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum. O tem predlogu naj bi mestni svetniki odločali na sinočnji redni seji, a so že na samem začetku seje izglasovali umik te točke z dnevnega reda.

Več mestnih svetnikov je opozorilo na to, da finančna konstrukcija investicije, ocenjene na 13,3 milijona evrov, sploh ni jasna in da velik del finančnega premena prenaša na prihodnji županski mandat. Svetnica Socialnih demokratov Mateja Dover Emeršič: " Ne dela se na tak način, da je najprej štiri leta časa, potem pa se na predzadnji seji pred lokalnimi volitvami poda predlog za knjižnico, in se breme preloži na naslednji mestni svet."

V Novi ljudski stranki Slovenije pa so izpostavili, da je neodgovorno, da občina dva meseca pred volitvami vsiljuje novo lokacijo. Svetnik Milan Mikl: "Ko mestni svetniki odločamo o trošenju tako visokih proračunskih sredstev, in s tako slabo pripravljenim gradivom, prav gotovo s tako rešitvijo ne moremo soglašati, in sem vesel, da se je večina svetnikov odločila tako, da je podprla umik te točke." Nekaj mesecev ne bo ničesar spremenilo – o usodi knjižnice naj odloča prihodnji župan in novi mestni svet, pa je bilo sicer slišati iz svetniških vrst.

Razočaranja nad odločitvijo svetnikov za umik točke pa ni mogla skriti pomočnica direktorice Mariborske knjižnice Slavica Rampih: "To pomeni, da se reševanje knjižnice odmika daleč v prihodnost. Ne vem, kako bomo preživeli, ker so prostori knjižnice skrajno neprimerni."

Župan Andrej Fištravec je odločitev svetnikov, da ne želijo obravnavati predloga selitve knjižnice v Centrum, komentiral z besedami, da je žal zmago na seji slavila strankarska politična in volilna kalkulacija: "Žal se je zgodilo to, kar sem mislil, da se ne bo zgodilo. Bilo mi je popolnoma nerazumljivo, da so vsi za rešitev prostorske stiske Mariborske knjižnice, ko pa je rešitev mogoča, pa glasujejo proti.

Kot je še dejal Fištravec, pa bo vztrajal pri predlogu umestitve Mariborske knjižnice v Centrum – obravnavali naj bi ga ponovno na izredni seji.

Nataša Rižnar

Nazaj na vrh