Trenutno se predvaja:
Maribor 24
1. avgust 2020 ob 06:35 Maribor Novice

31. Poletni lutkovni pristan z domačimi lutkarji

31. Poletni lutkovni pristan Maribor v avgustu prinaša 17 predstav in več delavnic
Foto: Radio Maribor/Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Radio Maribor/Lutkovno gledališče Maribor

V Mariboru se začenja tradicionalni že 31. Poletni lutkovni pristan, ki bo vsak konec tedna v avgustu vabil najmlajše, pa tudi odrasle, letos predvsem s predstavami slovenskih nevladnih lutkovnih skupin.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru je mednarodni festival, na katerem tradicionalno sodelujejo Mnoge tuje lutkovne skupine z vseh koncev sveta. Vendar je pandemija letošnji program okrnila, tujih lutkovnih skupin skorajda ne bo. "Poudarek bo slovenski nevladni produkciji, saj so bili ti ustvarjalci v minulih mesecih najbolj prizadeti, kljub vsemu pa festival ostaja mednarodni, gostili bomo namreč tudi tri tuje lutkovne skupine, ki prihajajo iz Hrvaške, Srbije in Avstrije", pove Tanja Lužar, koordinatorka programa.

V času festivala se bo na različnih zunanjih prizoriščih v mestu, predvsem pa na odru Minoriti mariborskega lutkovnega gledališča, zvrstilo 17 lutkovnih predstav različnih žanrov z zgodbami za najmlajše.

Novost letošnjega pristana je program nedeljskih filmskih matinej, ki bo že jutri dopoldne (v nedeljo, 2. avgusta) ponudil obnovljen mladinski film Kekec. Sledil bo film Srečno Kekec, kasneje pa še izbor otroških animiranih filmov festivala Stop Trik in otroških filmov z vsega sveta festivala Enimation.

V spremljevalnem programu lutkovnega pristana bo več ustvarjalnic, zadnji teden avgusta lutkovna delavnica s Petrom Kusom. Zanimanje za ogled festivalskih predstav je tudi letos veliko, vendar bo število obiskovalcev zaradi varovalnih ukrepov omejeno.

Lutkovni pristan bo danes ob 10. uri (v soboto, 1. avgusta) odprla predstava Coprnica Dragica mariborskih lutkarjev, ob 18. uri bo v mestnem parku predstava Pu gledališča Pupilla iz Lendave.

Brigita Mohorič

Nazaj na vrh