Andrej Šiško je pravnomočno obsojen na 8 mesecev zaporne kazni zaradi ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve, Matej Lesjak pa zaradi pomoči pri tem na pogojno kazen treh mesecev, je odločilo mariborsko Višje sodišče.

To je sodbo izreklo 12. septembra, nanjo so se pritožile vse stranke v postopku, a je sodišče vse tudi zavrnilo. Šišku sicer v zapor ne bo več treba, saj je s priporom odslužil več kot dve tretjini dosojene zaporne kazni, ni pa še znano, ali se bo odločil za uporabo katerega od izrednih pravnih sredstev.
Za tako imenovani hujskaški delikt je sicer zagrožena kazen do pet let zapora. Šiškova odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, ki sicer sodbe še ni prejela, je zadovoljna, da je kazen ostala takšna, kot jo je dosodilo prvostopenjsko sodišče, vseeno pa meni, da bi bilo v tem primeru treba vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti. Je pa sodba Andreju Šišku zanimiva s pravnega vidika. Gre namreč za prvo sodbo, ki v interesu ustavne ureditve Republike Slovenije omejuje pravico do svobode izražanja. Sodba pa je pomembna tudi z varnostnega vidika, saj tovrstno samoorganiziranje odreka legitimnost institucijam, ki zagotavljajo varnost v državi in ki vsem dajejo legalno možnost sodelovanja pri zagotavljanju varnosti.

Foto: BoBo
Foto: BoBo