Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na mariborskem okrožnem sodišču so Andreja Šiška spoznali za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, za kar je prejel 8 mesecev zapora. Za krivega je bil spoznan tudi nekdanji član podmladka SDS-a Matej Lesjak.
Andrej Šiško
in Matej Lesjak sta bila na prvi stopnji spoznana za kriva, Šiško je prejel osem mesecev zaporne kazni, Lesjak pa pogojno kazen treh mesecev. Gre za prvi primer obsodbe kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v Sloveniji.
Oba obdolžena sta sicer vztrajala, da ne drži nič od tega, kar jima očitajo. Tožilstvo je prvoobtoženemu Šišku, ki je od septembra lani v priporu, očitalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi vrste ravnanj, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele ‒ Štajerske varde septembra lani.
Matej Lesjak, ki se je branil s prostosti, je bil obtožen pomoči pri tem početju, ker je snemal septembrski postroj Štajerske varde v Apačah in posnetke posredoval medijem. Prav ti posnetki so privedli do aretacije nekdanjega predsedniškega in županskega kandidata Šiška in posledično sojenja.
Tožilstvo pa je vztrajalo, da je Šiško s svojim početjem ščuval k nasilni spremembi državne ureditve, je ta poudarjal, da nikoli ni pozival k nasilju ali k rušenju oblasti, ampak da si je vseskozi prizadeval za spoštovanje slovenske ustave. Prav s tem namenom naj bi tudi kritiziral državne oblasti, za kar pa meni, da ima v demokratični družbi pravico početi. Postroj Štajerske varde je bil po trditvah Šiška in Lesjaka namenjen predvsem zbujanju zanimanja medijev.
Tožilstvo je za Šiška predlagalo leto in štiri mesece zapora, za Lesjaka pa osem mesecev pogojne kazni. Za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve je sicer zagrožena kazen do pet let zapora, sodne prakse na tem področju v Sloveniji doslej še ni bilo.