Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborsko županstvo se sooča s težavami pri prijavi na razpis za dodelitev državnih oz. evropskih sredstev pri načrtovani gradnji kanalizacije v Limbušu, Pekrah, Malečniku in Kamniški grabi. Za popolno gradbeno dovoljenje je po novih zahtevah Agencije RS za okolje potrebna presoja vplivov na okolje, zaradi pridobivanja dodatne dokumentacije pa je ogroženo pridobivanje evropskega denarja.

Namen projekta Odvajanje in čiščenje v porečju Drave je gradnja kanalizacije na območju aglomeracije ID29 Maribor, v dolžini več kot 24 kilometrov. Po občinskih navedbah so zbrali vso dokumentacijo za izdajo dovoljenja na območjih: Kamniška graba, Limbuš-Laznica, Pekre- Hrastje in Malečnik-Trčova, tik pred prijavo pa je po besedah mariborskega podžupana Sama Petra Medveda sledila streznitev. »Dobili smo hladno prho, saj ARSO od nas zahteva še presojo vplivov na okolje, kar bo zavleklo postopek, morda celo ogrozilo financiranje«.

Skupna vrednost projekta je okoli 11 milijonov evrov, zgradili pa bi tudi razbremenilnik s črpališčem in 10 črpališč. Levji delež denarja za gradnjo novega omrežja naj bi pridobili s pomočjo evropskih sredstev pri Ministrstvu za okolje, za prijavo pa potrebujejo veljavno gradbeno dovoljenje. Kot dodaja Medved občina teh sredstev sama ne more zagotoviti, »če bi večinsko sofinanciranje padlo v vodo oziroma bi te investicije izpadle pa bi to za mariborsko občino pomenilo večjo katastrofo«.

Jesenski rok za prijavo bodo skušali ujeti

Sicer pa puške v koruzo še niso vrgli. Jesenski rok za prijavo na javno naročilo za izvedbo projekta bodo skušali ujeti. »Imamo še nekaj časa do jeseni. Sam sem trdno prepričan, da ko bo na koncu dali skozi vse postopke ne bo nobenih sprememb v projektu, žal pa bomo izgubili veliko časa«, je še pojasnil podžupan Samo Peter Medved, ki meni, da je kljub predhodnim obljubam Arsa, da presoja vplivov na okolje ne bo potrebna, do spremembe prišlo zaradi sporne gradnje kanalizacije na območju vodonosnika ljubljanskega polja.