Informativni dnevi Foto: BoBo
Informativni dnevi Foto: BoBo

Na fakultetah in srednjih šolah so danes za osnovno- in srednješolce informativni dnevi. Mladi, ki so pred pomembno življenjsko odločitvijo, so željni informacij o študijskih in srednješolskih programih ter tudi o obšolskih dejavnostih, ki jih ponuja posamezna šola.

Mladi danes na srednjih šolah in fakultetah bolj ali manj niso več spraševali, kam se vpisati, ampak jih je zanimalo predvsem način delovanja posamezne šole oz. kaj vse jim ponuja. Večina je namreč svojo odločitev kam se vpisati že izoblikovala.

Pred fakultetami tudi letos bodoče študente usmerjajo predstavniki mariborske študentske organizacije

"Dijakom podamo informacije iz prve roke in jih usmerjamo, povemo jim, kje je katera fakulteta oz. program. Najpomembneje pa je to, da jim predstavimo študentsko življenje in svoje izkušnje," pojasnjuje Jana Kučej s Študentske organizacije.

Največ mladih se v zadnjih letih odloča za tehniške poklice

Dekanu mariborske Fakultete za strojništvo Bojanu Dolšaku je razumljivo, da se v zadnjih letih mladi vse bolj zanimajo za tehnične poklice: "Ob podelitvi diplom nekdanje študente vprašamo, kakšna je njihova možnost za zaposlitev in ugotavljamo, da je le redki še nimajo. Prav tako pa skoraj nobenemu ni treba zaposlitve iskati zunaj svojega poklica". Večina si zaposlitev najde že med študijem.

Mladi se vse bolj odločajo za tehnične smeri

Zaradi velikega povpraševanja po tehniških poklicih tudi srednje poklicne šole beležijo vse večji vpis. Drugače pa je na gimnazijah. "Dijaki lahko pri nas pridobijo splošno znanje, ki tudi po koncu šolanja omogoča široko izbiro poklicev," pojasnjuje ravnatelj druge gimnazije Maribor Ivan Lorenčič.

Vsi, ki želijo obiskati še kakšno šolo, lahko to storijo še jutri.