Foto: Oglasno sporočilo/Marprom
Foto: Oglasno sporočilo/Marprom

Potem ko so na mariborski občini na podlagi raziskave odločili, da proga mestnega avtobusa številka 18 Pekre ostane nespremenjena, bodo nezadovoljni krajani Peker in Radvanja nadaljevali prizadevanja za vrnitev prejšnje trase proge. Slednje namreč veliko krajanov zdaj ne more uporabljati. V civilni iniciativi občini očitajo, da ni upoštevala zbranih podpisov krajanov.
Lanska sprememba trase avtobusa št. 18 zaradi prenove Lackove se je iz začasne spremenila v trajno, del krajanov Radvanja in Peker pa zahteva, da naj bo proga spet takšna kot prej. "Torej da pelje spet po Lackovi mimo Mlade Lipe in postajališča Na gorco do knjižnice v središču Peker," pravi Darko Peretić iz civilne iniciative Pod gorco. K temu sta občino z več sprejetimi sklepi pozvali tudi MČ Radvanje in KS Pekre. Predsednik sveta MČ Radvanje Rajko Kotnik med zahtevami izpostavi tudi vrnitev postalajišča Pod gorco in ponovno vožnjo do glavne avtobusne postaje v središču Maribora.
Oblikovale so se kar tri civilne iniciative. Pod peticijo z zahtevami so zbrali 270 podpisov, ki pa so jih na občini ignorirali, dodaja Peretić, ki opozarja tudi na slabo prometno varnost zaradi spremembe trase: "Ulica Ob ribniku v Radvanju, kjer vozi avtobus od lani, je ozka in brez pločnikov, dva avtobusa se težko srečata, varnost je ogrožena."
Osemnajstica tudi več ne vozi do glavne avtobusne postaje, pač pa do šol na Vrbanski, čemur krajani ne nasprotujejo, pravijo pa, da to ni ovira za vožnjo do postaje.
In zakaj so se na občini odločili, da spremenjena trasa ostane? Aleš Klinc iz Urada za komunalo: "Raziskava, ki jo je opravila Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru med uporabniki osemnajstice, je pokazala, da se je dostopnost ciljev potovanja v primerjavi z letom 2017 izboljšala ali ostala enaka 60 odstotkom anketirancev iz Peker in Radvanja."
Anketo so sicer opravili med uporabniki sedanje proge, ne pa med vsemi krajani. So pa na občini dodali, da bodo kmalu poskrbeli za varnost pešcev Zvezni in Rožnodolski ulici.