Slovenska Bistrica Foto:
Slovenska Bistrica Foto:

Bistričane v zadnjem času močno vznemirja povečano število ekonomskih migrantov, o čemer so pred kratkim pripravili javno tribuno. Pomisleke ljudi in bistriških ustanov, predvsem s področja šolstva in predšolske vzgoje, so obravnavali na seji in sprejeli naslednje sklepe, ki jih bodo predlagali v sistemsko ureditev zakonodaje o tujcih na državni ravni. V prvi vrsti predlagajo obvezno znanje slovenskega jezika pred vpisom v šolo.

»To je pomembno za vse – tako za učence, ki zaradi neznanja jezika ne morejo spremljati pouka, kot za učitelje. Trpijo pa tudi drugi učenci. Gre za popolnoma nehuman pristop,« poudarja župan dr. Ivan Žagar.

Opozarjajo tudi na povsem neurejeno politiko socialnih transferjev, še zlasti v primerjavi z višino minimalne plače. »Naš predlog je splošen in se ne nanaša le na tujce. Če je nekdo upravičen do socialnega transferja, bi moral opraviti nekaj ur družbeno koristnega dela, recimo 20, do 30 ur na teden,« razmišlja Žagar.

Tretji ukrep pa je povezan z bivalnimi pogoji. Župan tu opozarja na podatke, da naj bi bilo na posameznih naslovih prijavljenih celo okoli 100 ljudi. Občinski svet zato predlaga, da se predpišejo normativi tudi za bivalne pogoje in se zelo jasno postavi inštitut tistega, ki to nadzira.