Železnica Pragersko Hodoš Foto: MMC RTV SLO
Železnica Pragersko Hodoš Foto: MMC RTV SLO

Zaradi nerazumnega zamika pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja se izvedba projekta posodobitve vozlišča Pragersko zamika. Lahko se celo zgodi, da bodo že zagotovljena sredstva, dobrih 63 milijonov evrov, ob čemer bi jih 40 prispeval evropski sklad za regionalni razvoj, prerazporejena v druge projekte.

Začetek izvede del je predviden v sredini prihodnjega leta. Pogodba z izvajalci – družbo RIKO iz Ljubljane in RDZ International iz Moskve, ki je hčerinska družba Ruskih železnic, je že sklenjena. A se začetek zamika, saj Direkcija republike Slovenije za infrastrukturo še vedno ni pridobila vseh potrebnih dovoljenj. Že maja leta 2017 je namreč na ARSO oddala vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja, ki ga še vedno ni. Na to v Državnem zboru opozarja tudi bistriška poslanka Karmen Furman: "Po vladnih navedbah bi se lahko celo zgodilo, da bodo že zagotovljena sredstva za projekt preusmerjena v druge projekte v državi."

Pri pridobivanju dokumentacije je sodelovala tudi Občina Slovenska Bistrica, zatrjuje župan Ivan Žagar, in dodaja, da se po njegovem vedenju zatika pri dovoljenjih, povezanih s hrupom.

Projekt nadgradnje vozlišča in Pragersko obsega gradnjo dveh peronov, ureditev podhoda s stopniščem in dvigalom, nadgradnjo tirov in tirnih naprav, nadgradnjo signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav, rekonstrukcijo postajnega poslopja in postavitev protihrupnih ograj. S posodobitvijo vozlišča in izgradnjo podvoza v središču kraja bi se bistveno izboljšala kakovost bivanja Pragerčanov.