Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Občina Hoče-Slivnica je zaprosila za spremembo vodovarstvenega območja na širšem območju, kjer gradijo Magnino tovarno. Kot zagotavljajo, želijo s to potezo spodbuditi gospodarstvo, Magni pa to omogoča lastno vodno vrtino.

Sprememba vodovarstvenega območja iz druge v tretjo kategorijo, kot to predlagajo na občini Hoče-Slivnica, bi Magni omogočila gradnjo lastne vodne vrtine. Investicijo Mariborski vodovod ocenjuje na 200 tisoč evrov, kar bi si investitor zaradi 50 odstotkov nižje cene vode, ki jo omogoča vrtina, povrnil v približno 4 letih. Tehnološka voda je namreč cenejša, lastna vrtina pa bi omogočila prihranek tudi pri elektriki in stroških, ki si jih zaračuna Mariborski vodovod. Direktor tega javnega podjetja Danilo Burnač poudarja, da njim količina vode, ki jo potrebuje Magna, ne pomeni nobenih težav, saj bo predstavljala manj kot 1 % načrpane vode.

Kljub mnogim namigovanjem, da se s spremembo kategorije vodovarstvenega območja pripravlja podlaga za gradnjo Magnine lastne vrtine, pa župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak zagotavlja, da ta ideja ni več aktualna in dodaja, da je občini sprememba vodovarstvenega območja v interesu predvsem zaradi nadaljnjega gospodarskega razvoja in tudi zaradi možnosti vzpostavitve kopališča v gramoznici Hoče.

Sicer pa tovrstne vodne vrtine uporabljajo tudi podjetja v industrijskih conah Tezno in Marles.