Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski svetniki so na včerajšnji seji v drugem branju potrdili predlog o preoblikovanju javnega zavoda Športni objekti Maribor v družbo z omejeno odgovornostjo Šport Maribor. Obenem so se seznanili s finančnim načrtom novega podjetja, ki naj bi učinkoviteje gospodarila s športno rekreativnimi površinami v mestu.

Najpomembnejši korak preoblikovanja javnega zavoda Športni objekti Maribor v Šport Maribor d. o. o. je razdolževanje. Novoustanovljeno podjetje bo postalo del Javnega holdinga Maribor, ta pa bo odkupil 439 tisoč evrov terjatev javnih podjetij Nigrad, Mariborski vodovod in Energetika Maribor. »Vsi vemo, da se dolg do javnih podjetij vleče že dalj časa in da najeda predvsem likvidnost trenutnega zavoda,« je pojasnil direktor javnega zavoda, poslej nove družbe Šport Maribor, Tadej Mežnar.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Za polemiko je tokrat poskrbela točka o seznanitvi s finančnim načrtom nove družbe. »Zgodba, ki se začenja takole, da bomo dvigovali cene in zniževali stroške se še nobena do zdaj ni izšla,« je bil kritičen svetnik Levice Vlado Šega, Matic Matjašič Lista mladih. Povezujemo pa je dodal: «Športne objekte spravljajo v družbo, ki naj bi ustvarjala dobiček. Vstopnine na vseh objektih gor, ne vem kako bomo še konkurenčni. Manjšanje zaposlenih pa hkrati rast stroškov dela«. Po t. i. mehkem modelu naj bi število zaposlenih znižali s sedanjih 54 na 46, glede podražitev vstopnic in najemnin pa se je odzvala vodja Urada za finance Mateja Cekič: »Če bomo ugotovili, da bo cena za določeno vstopnico na trgu previsoka, nesprejemljiva bo pač občina tisti del subvencionirala«. Za dejavnosti pa bodo uvedli tudi kartico zvestobe in različne akcije.

Osnovna dejavnost družbe Šport Maribor ostaja upravljanje javne športne infrastrukture, odslej tudi veslaškega centra, nogometnega igrišča Tezno ter športnih parkov Pobrežje, Malečnik in Radvanje in urbanih igrišč in igrišča z otroškimi igrali. Kasneje naj bi prevzela še upravljanje smučišč in žičnic na Mariborskem Pohorju.