Trenutno se predvaja:
Maribor -1
4. februar 2019 ob 12:45 Maribor Novice

Bodo vrtci dražji?

Skladno z zakonodajo so na občini dolžni enkrat letno preračunati cene vrtcev
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Cene vrtcev v Mariboru se še niso spremenile, čeprav so se s 1. januarjem zvišali stroški dela v javnem sektorju in seveda tudi v vrtcih. Starše, posebej tiste z nižjimi prihodki in več otroki, skrbi, ali in kdaj bodo cene v vrtcih višje.

V skladu z zakonodajo so na mestni občini dolžni enkrat letno pregledati oziroma preračunati cene vrtcev, pravi vodja Urada za vzgojo in izobraževanje na mestni občini Maribor Brigita Gajzer Pliberšek:
»V mestni občini Maribor bomo na novo preračunali cene programov mariborskih javnih vrtcev v tem mesecu, torej februarju, ko bodo natančno znani podatki o višini plač v naših vrtcih, odločitev o korekciji pa bo znana marca in ustrezen predlog podan mestnemu svetu, če se bo vodstvo občine tako odločilo.«

Nazadnje so cene mariborskih vrtcev spremenile 1. junija lani, »trenutno veljavna cena za prvo starostno obdobje je 469 evrov, za drugo pa 338 evrov, o višini nove cene pa zdaj težko povem, ker preračuni še niso znani. Posledično, ker 80 odstotkov cen programov predstavljajo stroški dela, in ker so se ti povišali, seveda to pomeni nekolikšen dvig.,« še zaključuje Brigita Gajzer Pliberšek.

Starši za vrtec v povprečju plačajo 94 evrov. V Mestni občini Maribor je 8 samostojnih javnih vrtcev, ki delujejo na 36 lokacijah. V tem šolskem letu je v te vrtce vključenih 4100 otrok in zanje skrbi okrog 800 zaposlenih.

T. Z. Č.

Nazaj na vrh