Dr. Matjaž Vogrin s simulacijo rasti števila hospitaliziranih koronavirusnih bolnikov v UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Dr. Matjaž Vogrin s simulacijo rasti števila hospitaliziranih koronavirusnih bolnikov v UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V UKC Maribor svarijo pred nadaljnjim zaostrovanjem epidemije, ki bi lahko ogrozilo za zdaj, kot pravijo, izvrstne standarde zdravstvene oskrbe. Umrljivost za boleznijo COVID-19 je v Sloveniji za zdaj nižja, kot na primer v Avstriji, Nemčiji, na Švedskem in Nizozemskem. Relativno normalno je tudi zdravljenje preostalih hudih bolnikov v UKC Maribor. Trenutno jih je 800, lani jih je bilo v tem času 1000. Zaostrovanje epidemije pa bo doseganje teh rezultatov postavilo pred resen izziv.

Če bi bilo v prihodnjih dneh dnevno število novookuženih okoli 1100 – številka je bila včeraj že skoraj za polovico višja – bi se število bolnikov s hujšim potekom bolezni COVID na navadnem oddelku v UKC Maribor lahko povečalo na 200, na intenzivnem pa na več kot 40, kar bi bilo zelo nevarno. Strokovni direktor Matjaž Vogrin: "Ko bomo mi presegli 80 ali pa morda 100 akutnih pacientov in ko bomo presegli številko 25 pacientov, ki se zdravijo na intenzivni terapiji, se bodo ti standardi znižali. Tukaj ni druge variante in to ljudi moramo opozoriti in zato še posebej apeliram na javnost: zavedajte se tega, da ne boste dobili ustrezne, na dovolj visokem nivoju, zdravstvene obravnave, če bo ta epidemije eskalirala."

Trenutno zdravijo 42 akutnih bolnikov in 10 takih, ki potrebujejo umetno predihavanje. Najmlajša bolnica na intenzivnem oddelku je stara 25 let. Pričakujejo pa še štirikratno zaostritev epidemije. Zaradi okužb in karantene pogrešajo 102 zaposlena, med njimi 12 zdravnikov in 64 medicinskih sester. Obremenitve so izjemne, zato so na pomoč poklicali zdravnike koncesionarje: "Do tega trenutka smo dobili pozitiven odgovor žal samo od treh koncesionarjev, ki se bodo vključili bodisi v urgentni center bodisi v zdravljenje COVID pacientov. Pričakujemo, da se bo to spremenilo v prihodnjih dneh."

Vogrin ne izključuje, da bi si v prihodnje pomagali tudi s premeščanjem bolnikov v Dvorano Tabor. Dodaja pa, da se metode in rezultati zdravljenja bolezni COVID izboljšujejo.