Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborska srednjeveška znamenitost, Čeligijev stolp, ki že dolga leta propada in čaka na obnovo, je v slabem stanju. Dotrajanost stolpa je tako izrazita, da se je lani celo porušil del zidu. Strokovnjaki so takrat dejali, da statika ni ogrožena, letos pa naj bi občina vendarle pristopila k najnujnejšim sanacijskim delom. A celovite obnove še nekaj časa ne bo.

Čeligijev stolp že nekaj let obdaja pločevinasta ograja, srednjeveške zidove pa obraščata visoka trava in trnje. Eden redkih ostankov srednjeveškega obzidja kljub kulturnozgodovinskemu pomenu kaže klavrno podobo. Občina obnovo načrtuje že več let, pripravljene so bile tudi idejne rešitve, a denarja za zdaj še niso zagotovili. Delno prenovo pa naj bi stolp vendarle dočakal letos. Denar v občinskem proračunu je zagotovljen v okviru investicij in investicijskega vzdrževanja na področju kulture. Podžupan Gregor Reichenberg pravi, da bodo stolp in okolico uredili do te mere, da bosta gibanje okoli stolpa in vstop vanj varna. Dela bodo vključevala tudi obnovo strehe in ureditev odvodnjavanja.

Kdaj se bo prenova začela, še ni znano. Popis del so že izvedli, pridobiti morajo še kulturnovarstveno soglasje, ni pa še jasno, ali bo potrebno gradbeno dovoljenje ali ne. Občina je imela v preteklosti sicer različne ideje, kaj s stolpom storiti – od tega, da bi bil v njem muzej pravne zgodovine z mučilnimi napravami, do tega, da bi uredili galerijo. Načrti bodo morali počakati, dokler ne bodo v proračunu zagotovljena zadostna sredstva za celovito, tako gradbeno kot vsebinsko rešitev.

Na pomembnost obnove opozarjajo tudi na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, kjer pa bodo več povedali po prejemu občinske vloge za izdajo kulturnovarstvenih pogojev.