Popoldne so potrdili tudi sedmi primer okužbe s koronavirusom pri nas, gre za 32-letnikovo ženo, zdravnico v UKC Maribor. Foto: BoBo
Popoldne so potrdili tudi sedmi primer okužbe s koronavirusom pri nas, gre za 32-letnikovo ženo, zdravnico v UKC Maribor. Foto: BoBo

Potem, ko so na mariborski vstopni točki za testiranje bolnikov s sumom na koronavirus sinoči ugotovili okužbo pri 32-letniku, se je danes popoldne izkazalo, da je okužena tudi njegova žena. Oba sta se v ponedeljek vrnila iz severne Italije in oba sta zaposlena v UKC Maribor. Medtem ko moški, ki je klinični farmacevt, ni imel stikov z bolniki, še ni znano, s koliko bolniki je stik imela njegova žena, ki je zdravnica.

Šesti okuženi s koronavirusom v Sloveniji je trenutno na infekcijski kliniki mariborskega UKC. Počuti se dobro in ima, kot kaže, blago obliko bolezni. Predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nina Gorišek: "Bolnik je zaposlen ko klinični farmacevt, torej ni v neposrednem delu z bolnikom, zato je nekoliko lažje obvladat tovrstno okužbo."

32-letnik je bil tako v tesnejših stikih le z nekaj zdravniki in medicinskimi sestrami: "Za te zdravstvene delavce smo že našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik z ostalimi bolniki."

Popoldne pa so potrdili tudi sedmi primer okužbe s koronavirusom pri nas, gre za 32-letnikovo ženo, zdravnico v UKC Maribor. Za zdaj je znano le, da je bila prav tako na potovanju v Italiji, kar, kot pravi epidemiolog Zoran Simonovič z mariborske Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje pomeni: "Da sta seveda bila izpostavljena istemu viru okužbe in je najverjetneje pri obeh prišlo do okužbe v tujini, torej ni prišlo do prenosa iz primera na primer."

Na odgovor, ali sta obolela okužbo prenesla še na koga, pa bo treba še počakati, pojasnjuje dr. Nina Gorišek iz UKC Maribor: "Je bistveno testiranje v naslednjih dneh, ko bo prvo relevantno v smislu eventuelnega prenosa okužbe."

Že danes je bil v UKC Maribor nekoliko okrnjen kirurški program, zaprta je bila tudi jedilnica, ki so jo čistili in razkuževali.