Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zavod za zaposlovanje danes na podlagi interventne zakonodaje podjetjem, prizadetim zaradi epidemije, izplačuje nov paket pomoči, vreden 10,6 milijona evrov. Gre za sofinanciranje ukrepov čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in odsotnosti z dela zaradi karantene. Skupni znesek izplačil od začetka epidemije je s tem narasel na 323 milijonov. Med prejemniki so tudi številna podjetja na območju Maribora, kjer brezposelnost ponovno narašča.

Na Zavodu za zaposlovanje še nimajo natančnih podatkov o izplačilih na območju Maribora. Do 27. novembra pa je zanje zaprosilo okoli 3500 podjetij za okoli 19.700 zaposlenih. Za čakanje na delo so prejeli 29,5, za skrajšani delovni čas pa 1,37 milijona evrov. Direktor mariborskega zavoda Bernard Memon:

"Panoge, ki so zdaj trenutno najbolj na udaru, so gostinstvo in turizem, predelovalne dejavnosti in trgovina. Pravzaprav je to razumljivo, ker vse te dejavnosti zdaj trenutno stojijo."

Brezposelnost na mariborskem območju še ni dosegla spomladanske ravni, ko je bilo brez dela 12.600 oseb, a se je po poletnem okrevanju oktobra povečala na skoraj 11.300, rast pa se nadaljuje. November je odnesel novih 170 zaposlitev.

V Območni obrtno podjetniški zbornici Maribor opozarjajo na težave predvsem malih gospodarstvenikov in obrtnikov. Želijo si odprtja tistih dejavnosti, kjer je po njihovem nizko tveganje okužbe. Direktorica Leonida Polajnar ob veljavnih ukrepih za sofinanciranje opozarja na tiste, ki jih država za zdaj ni sprejela:

"Fiksni stroški, zanemarljive niso tudi najemnine, ki so sicer tudi fiksni strošek, med največjimi težavami pa so tudi lizingi in krediti, pa tudi podjetja, ki so se odpirala v letu 2020. Ta pa sploh ne morejo na marsikatero subvencijo ali spodbudo računati."

V Štajerski gospodarski zbornici pa odziv podjetnikov na ukrepe preverjajo z raziskavo, ki še poteka.