Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Na mariborski Filozofski fakulteti se danes začenja mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Prelomni dogodki leta 1919. Na tem štiridnevnem humanističnem simpoziju, največjem takem letos v Sloveniji, bo okoli 40 raziskovalcev iz Slovenije in tujine predstavilo pomembne dogodke iz leta 1919.

Simpozij se dotika bolj ali manj znanih dogodkov iz prelomnega leta 1919, pomembnih zlasti za slovensko, pa tudi za evropsko in svetovno zgodovino. Podpredsednik organizacijskega odbora zgodovinar Aleš Maver poudarja, da so želeli s simpozijem, ki je vsebinsko razdeljen na štiri sklope, zajeti tudi posledice prve svetovne vojne: "Osrednji sklop predstavlja dogajanje v slovenskih deželah, za katere leto 1919 predstavlja predvsem navajanje na nov državni okvir, ki je za večino Slovencev bolj neznan, kot so si predstavljali. To dogajanje pa je nujno umestiti v evropski okvir, ki mu pripada prvi sklop simpozija."

Enega od sklopov bodo posvetili Štajerski, nekaj referatov bo o združitvi Prekmurja z matičnim narodom, v petek, zadnji dan simpozija, pa bo v ospredju zgodovina elektrifikacije Maribora in Štajerske. Danes bodo tudi predpremierno predvajali dokumentarec Televizije Slovenija Boji za severno mejo in odprli razstavo oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani.
Simpozij organizirajo Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, mariborsko Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča, Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU in Akademija distribucije Elektro Maribor.