Potem ko je republiški Zavod za zaposlovanje konec lanskega leta objavil javno povabilo za izvajanje programov javnih del v letošnjem letu, jih lahko od včeraj neprofitni delodajalci prijavijo na posamezne območne službe. Če je bilo lani za javna dela na voljo 15 milijonov evrov, je ta številka letos precej višja in znaša malo več kot 22 milijonov evrov. Se pa po drugi strani znižuje sofinanciranje plač za javna dela s strani Zavoda za zaposlovanje, kar najbolj skrbi občine.

Dozdaj je namreč zavod za zaposlovanje za plače udeležencev javnih del prispeval od 90 do 55 odstotkov plače, letos pa se ta številka znižuje in sicer glede na znižanje stopnje registrirane brezposelnosti. Kot pravi Mirjana Zgaga z mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje, bodo ponudniki javnih del v Mariboru, Rušah, Kungoti in Šentilju dobili za 5 odstotkov manj denarja za sofinanciranje javnih del, lahko pa je razlika tudi precej večja: "Recimo v Lovrencu na Pohorju kar za 15 %, ker se je situacija tam toliko izboljšala."

In prav zato bo občina Lovrenc na Pohorju preko javnih del letos zaposlila manj ljudi, pravi župan Marko Rakovnik: "Mase sredstev, ki jo namenjamo za javna dela, ne bomo zviševali, kar pomeni par delovnih mest manj."

Popolnoma pričakovano, pa pravi Mirjana Zgaga in dodaja: "Glede na to, da smo morali vsako leto zavrniti precej programov javnih del zaradi premalo sredstev, ki jih je letos več, pričakujem, da se boto razporedilo med občinami."

Po drugi strani pa bodo v nekaterih občinah zaradi zmanjšanega sofinanciranja ljudi raje zaposlili redno, kot preko javnih del. Župan občine Rače-Fram Branko Ledinek: "Smo tri bivše udeležence javnih del zaposlili za določen čas in tako zakrpali potrebo po delavcih."

Mariborska območna enota Zavoda za zaposlovanje bo imela letos za javna dela na voljo 3,7 milijona evrov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo