Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Jutri, v ponedeljek, se v šolske klopi vrača polovica dijakinj in dijakov od prvega do tretjega letnika, druga se bo prvi teden šolala doma. Poskrbljeno je za preventivne ukrepe, dijaki bodo po novem morali nositi zaščitne maske ves čas. Sicer je po petih mesecih pouka na daljavo prisotno veselje ob snidenju v živo, ker se bliža konec šolskega leta pa tudi nekaj strahu.

Večina dijakov prvih treh letnikov, ki so od lanskega marca v šolskih klopeh sedeli le mesec in pol, izpostavlja, da je skrajni čas za vrnitev. "Komaj čakam, da vidim sošolke in sošolce in da spet začne življenje potekati bolj normalno," poudarja ena izmed dijakinj.

Ob težko pričakovanem povratku pa je prisoten tudi strah, sploh pred ocenjevanjem. Ravnatelj mariborske Prve gimnazije Herman Pušnik miri: "Ta strah je odveč. Kakor sicer. Je res, da se bližamo koncu šolskega leta, vendar vseeno so se kolegice in kolegice pripravili na to. Skupaj z dijaki je usklajeno, tudi v zvezi z ocenjevanjem, utrjevanjem in z vsem ostalim."

Pušnik, hkrati tudi vodja aktiva ravnateljev srednjih šol Podravja, zatrjuje, da so v šolah pripravljeni; še največ težav bo pri športni vzgoji, veljali pa bodo tudi dodatni zaščitni ukrepi: "Razlika je ta, da je zdaj za vse obvezna zaščitna maska, seveda pa je tudi nekaj drugih posebnosti. Denimo pri vstopih v šolo, ker imamo različno organiziran pouk."

Direktor mariborskega Tehniškega šolskega centra Darko Kukovec zagotavlja, da bodo od torka poskrbeli tudi za toplo malico, v delavnicah pa so že do zdaj veljali strogi ukrepi. "Smo že zdaj striktno upoštevali vsa higienska priporočila, razkuževanje, delo z rokavicami v delavnicah, kjer ne moremo razkuževati. V računalniških učilnicah razkuževanje tipkovnic in neprestano zračenje," še poudarja Kukovec in dodaja, da so ukrepom ustrezno uredili tudi bivanje v dijaških domovih in prevoze.