Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo

V Mariboru še vedno odmeva nezadovoljstvo v Domu starejših Danice Vogrinec, potem ko jim Mestna občina za letos ni odobrila pomoči iz programa javnih del za program družabništva in spremstva stanovalcev. Na občini pojasnjujejo, da se v domu niso držali razpisnih pogojev, direktor doma Danice Vogrinec Marko Slavič pa vztraja, da gre za grobo kršitev in napoveduje pritožbo.

Na mariborskem območju bo letos v javna dela vključenih 337 dolgotrajno brezposelnih oseb. Na njihovo pomoč so računali tudi v Domu Danice Vogrinec, kjer so nameravali vključiti v delo 23 oseb, a jim mariborska občina ni odobrila sofinanciranja niti enega javnega delavca. So pa to po besedah Marka Slaviča to podprle nekatere druge občine. Zato "bomo očitno te zaposlene preko javnih del morali v skrbi za naše starejše vezali na tiste stanovalce, ki prihajajo samo iz njihovih občin."

Kot je pojasnil mariborski župan Saša Arsenovič, so pri financiranju javnih del dali prednost tistim zavodom, kjer je občina lastnik ali solastnik. "V okviru tega, kar zmoremo, delamo. Ne moremo pa še enkrat več financirati državnih institucij tej isti državi, ki nam tako ali tako že vzame 20 milijonov. Potem je razumljivo, da bomo najprej poskrbeli za tiste domove, ki so naši, kot je Dom pod Gorco." Direktorju Doma Danice Vogrinec pa še tale nasvet: "...da najde svoje rezerve, da se pogovarja s svojim ministrstvom in da rešuje to kot sposoben direktor, ne pa da pritiska na občino."

Občina ni tiskarna denarja, niti bankomat, še dodaja Arsenovič. Slavič pa odgovarja: "Gre za prvi mariborski dom, ki tokrat zaradi eklatantnega kršenja 14. člena Ustave, ki govori o enakosti vseh občanov mesta Maribor, predstavlja zame nezaslišano potezo." In v skrbi za zaščito pravic stanovalcev doma bomo ukrepali, še napoveduje direktor Doma Danice Vogrinec.