UKC Maribor Foto: BoBo
UKC Maribor Foto: BoBo

Svetniki zavoda UKC Maribor so popoldne zasedali na 22. redni seji. Med drugim so se seznanili s poročilom izrednega nadzora o varstvu osebnih podatkov, ki je v javnosti dvignil veliko prahu.

Osebni podatki varni

Izredni nadzor varstva osebnih podatkov so v UKC Maribor sprožili maja po dopisu ministrstva vsem zavodom v državi, novica pa je na naslovnice medijev prišla avgusta, ko so nekateri nadzor povezali s hospitalizacijo napadene mariborske sodnice in je nadzor uvedel še informacijski pooblaščenec. Komisija je ugotovila, da so bili podatki v informacijski sistem beleženi pravilno, našli pa so 7 primerov nedovoljenih vpogledov in 5 opuščenih dolžnih skrbstev za geslo. Kršiteljem so izrekli opomin pred odpovedjo in jim predpisali udeležbo na izobraževanju. Direktor Vojko Flis ob tem dodaja, da so osebni podatki pri njih varni, da pa je treba program na področju sledljivosti posodobiti.

Čakalne dobe ostajajo težava

Svetniki so govorili tudi o čakalnih dobah. Največjo težavo v ustanovi, ki ima več kot tisoč ambulant, so povzročali netočni čakalni seznami. Večino so v zadnjih mesecih uskladili z realnim stanjem, poteka pa še njihovo prečiščevanje, pravi direktor, ki upa, da bo število čakajočih po tem manjše. Čakalne dobe sicer ostajajo težava. Najdaljša je na revmatologiji.

Selitev pljučnega oddelka se nekoliko zamika

Direktor se je dotaknil tudi selitve pljučnega oddelka, ki se lahko za nekaj tednov zamakne, a je v teku in ostaja znotraj predvidenih časovnih okvirov.