Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji podprli dokapitalizacijo doma starejših občanov Dom pod Gorco. Občina ga bo dokapitalizirala s stvarnim vložkom treh parcel, vrednih 351 tisoč evrov, in mu s tem omogočila širitev.

Občina je Domu pod Gorco namenila za dokapitalizacijo tri parcele med zgradbo doma in poslopjem z varovanimi stanovanji, na katerih so zdaj park s fitnesom na prostem, kapelica in zelenica. Zelenica je bila prvotno namenjena za gradnjo objekta Mestne četrti Studenci, a se je ta temu odpovedala, bo pa omogočila razširitev doma za dodatnih 60 postelj. Direktor Gregor Žigon pojasnjuje, da natančne časovnice še nimajo. Za zdaj imajo le idejni projekt, prijaviti se morajo še na razpis za koncesijo, nato pa bo čas za podrobnejši razmislek.

Potreba po širitvi obstaja. Dom je poln. Čakalne dobe so za dvoposteljno sobo od 8 mesecev do enega leta, za enoposteljno najmanj tri leta. To pa ni prva dokapitalizacija Doma pod Gorco z zemljišči. Občina je to storila že trikrat, nazadnje leta 2014 za olajšanje odplačevanja posojil, najetih za gradnjo doma, v vrednosti 12,4 milijona evrov. Z odplačili glavnice in prodajo zemljišč so ta dolg do zdaj znižali na dobrih 7 milijonov, zemljišča pa so lani po petih letih pridelala tudi prvo izgubo. Po besedah direktorja je bil rezultat iz poslovne dejavnosti sicer pozitiven, negativen rezultat pa je povzročila slabitev nekaterih zemljišč iz prejšnje dokapitalizacije. Izguba je znašala dober milijon in pol evrov.

Iz gradiva, ki so ga prejeli mestni svetniki, je še razvidno, da prodaja zemljišč ne poteka v skladu s projekcijami, da pa se poslovanje doma izboljšuje, in to tudi zaradi krepitve tržne dejavnosti.