Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ambulante družinske medicine, ki presegajo z aneksom ena določen normativ 1895 glavarinskih količnikov, bodo s septembrsko plačo dobile izplačan tudi dodatek od 4 do 20 odstotkov osnovne plače. A družinski zdravniki kljub temu niso zadovoljni. Opozarjajo, da aneks številka 2, ki ga je vlada sprejela na začetku poletja, ne rešuje njihovih zahtev po manjših obremenitvah. O prihodnjih ukrepih se bodo zdravniki mariborskega zdravstvenega doma, ki so zagrozili z odpovedmi pogodb, odločali v petek, ptujski pa sredi septembra.

V ptujskem Zdravstvenem domu bo pri septembrskem izplačilu dobila nagrado na račun preobremenjenosti manj kot polovica družinskih zdravnikov – oziroma 6 od 18 zaposlenih– od tega dva najvišje izplačilo, ki znaša 20 odstotkov osnovne plače. A ukrep ministra več kot očitno družinskih zdravnikov ne pomirja. Doktorica Božena Galun s ptujskega Zdravstvenega doma pa pravi:"Zdravniki smo predvsem zelo razočarani nad aneksom številka 2, saj to ni to, kar smo mi želeli za nas in naše bolnike. Dobili smo neko ponudbo, z nekim denarjem, tega mi nismo želeli."

Ob tem Božena Galun dodaja, da želijo družinski zdravniki predvsem zmanjšanje obremenitev: "Naše delo je še zmeraj bolj delo po tekočem traku kot delo, ki bi lahko bilo res dobro, res kvalitetno, res prijazno bolnikom."

O prihodnjih ukrepih Galunova še ne želi govoriti, pravi pa, da jih bodo dorekli na sestanku z vodstvom zdravstvenega doma, ki bo 16. septembra.

Na isto temo se bodo ta petek sestali družinski zdravniki mariborskega Zdravstvenega doma. Tudi v Mariboru ostajajo nezadovoljni z dozdajšnjimi rešitvami ministrstva, a za konkretne ukrepe, kot pravi predstojnica družinskih zdravnikov mariborskega Zdravstvenega doma, Maja Arzenšek, je še prezgodaj.