Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Maribor bo leta 2022 ob predsedovanju Sloveniji Svetu Evropske unije gostil srečanje predsednikov parlamentov držav, je ob robu obiska mesta ob Dravi potrdil predsednik državnega zbora Dejan Židan. Minister za kulturo Zoran Poznič pa je zagotovil, da bo država izdatno finančno podprla prenovo Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu.

Če ne bo zapletov pri pripravi projektne dokumentacije in kasnejših postopkih naj bi projekt Mariborska knjižnica na Rotovškem trgu začeli konec prihodnjega leta ali v začetku 2021, resorni minister Zoran Poznič pa je potrdil, da lahko občina računa tudi na državno pomoč pri pripravi projektne dokumentacije in gradnji. O višini sredstev pa ni želel govoriti, saj je projekt v začetni fazi.

Mariborski župan Saša Arsenovič je poudaril, da je prenova neuradno ocenjena na 15 milijonov evrov, občinska želja pa je, da bi projekt končali ob koncu prvega županovega mandata leta 2022.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Mariboru se ob predsedniku DZ in kulturnem ministru mudil tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ki izpostavil predvsem gradnjo edinega slovenskega, kar 26 milijonov evrov vrednega superračunalnika, ki poteka v Izumu. Ob tem pa je razkril, da si ministrstvo prizadeva, da bi v Maribor pripeljalo tudi 29 milijonski projekt za nakup raziskovalne opreme za mariborsko Univerzo, ob sodelovanju s tukajšnjim gospodarstvom in drugimi deležniki pa bi s tem v drugo največje slovensko mesto privabili ključne raziskovalce.