Število okužb s koronavirusom v Lenartu narašča. Foto: Radio Maribor/Zdravstveni dom Lenart
Število okužb s koronavirusom v Lenartu narašča. Foto: Radio Maribor/Zdravstveni dom Lenart

Število okužb s koronavirusom v Lenartu narašča. V tamkajšnjem Zdravstvenem domu namreč opažajo, da se je število okuženih po novoletnih praznikih bistveno povečalo. Pri dnevnih testiranjih je bilo v večini primerov pozitivnih okoli polovica brisov ali več, beležijo celo dan, ko so bili vsi testiranci pozitivni.

Med mesti v podravski regiji je namreč Lenart v zgornji polovici po številu aktivnih okužb na 100 tisoč prebivalcev. Kot pojasni Mirko Kojc, namestnik poveljnika civilne zaščite, skupno beležijo nekaj več kot 700 okužb s koronavirusom, trenutno je aktivnih okoli sto primerov. "Pri tedenski analizi ugotavljamo, da je okuženih 44 prebivalcev oziroma 0,5 odstotka. Kar pomeni, da je pojavnost okužbe s koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev 517. Naša epidemiološka slika je torej primerljiva s Ptujem (522), je pa nekoliko slabša od trenutnega stanja v Mestni občini Maribor (356)."

Tudi podatki hitrega antigenskega testiranja ne kažejo upada okužb. Po besedah Jožefa Krambergerja, direktorja Zdravstvenega doma Lenart, je bil na omenjenih testih delež okuženih še pred novim letom okoli 6, v teh dneh pa je že 18-odstoten. "Dogajanje se ne izboljšuje, odstotek okuženih je po novem letu veliko slabši. Trenutno stanje je zaskrbljujoče. Upali smo, da bodo ljudje razumeli vse naše pozive, da bodo pazili nase in ostali negativni, vendar se to ni zgodilo."

Kramberger ob tem znova poziva občane k uporabi vseh zaščitnih sredstev, predvsem pa odsvetuje druženja izven lastnega gospodinjstva. V Zdravstvenem domu Lenart bodo sicer do konca tedna še opravljali hitro testiranje. Jutri bo potekalo med 13. in 17. uro, v petek pa od 8. do 12. ure. V ta namen so uredili dva kontejnerja, v katerih bodo v prihodnjih mesecih izvajali tudi množično cepljenje.