Trenutno se predvaja:
Maribor 1
6. december 2018 ob 16:11 Maribor Novice

Gozd bo najverjetneje padal tudi za mariborsko letališče

Bo zaradi širitve mariborskega letališča moralo pasti 200 hektarov gozdov v okoliških občinah?
Foto: BoBo

Širitev mariborskega letališča po javni razgrnitvi državnega prostorskega načrta dviguje vse več prahu. Od že večkrat poudarjenih pomislekov o vplivih na zrak, podtalnico in na življenje ljudi, marsikoga skrbijo tudi lokacije nadomestnih kmetijskih površin, med večjimi se predvideva občina Kidričevo.

Podaljšanje letališke steze načrtuje posek gozda tik ob avtocesti, to pa krajane skrbi predvsem zaradi vetrne zaščite, ki jo zagotavlja drevje. Še več pomislekov pa nastaja ob vnovični napovedi nadomeščanja kmetijskih zemljišč – skupno bi jih bilo treba nadomestiti več kot 200 hektarjev.

100 hektarjev naj bi padlo v Kidričevem

Kar 100 hektarjev zemlje naj bi nadomestili s posekom v občini Kidričevo, kjer se že pripravljajo na posek dela gozda zaradi Magne. Zato tu nad idejo države o dodatnem krčenju gozda niso navdušeni. Župan Anton Leskovar pravi, da se bodo pogovarjali v primeru, da se bo navozilo rodovitno zemljino. Moti pa jih, da bo ta zemljišča na koncu najverjetneje upravljala Perutnina Ptuj, ki je v tuji lasti.

Ni pa težava zgolj v kmetijskih zemljiščih. Predstavnica pobude Miklavž Simona Marko pravi, da to okolje napovedanega letališča ne potrebuje. Kot posebej sporno pa navaja še hrup, onesnaženje okolja in ob več sto milijonski kitajski naložbi, tudi nenadzorovano nadaljnjo širitev.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh