Blokovsko naselje Foto: BoBo
Blokovsko naselje Foto: BoBo

Geodetska uprava končuje množično vrednotenje nepremičnin po novem sistemu; poskusne izračunane vrednosti nepremičnin bodo znane 1.oktobra. Ker so se tržne cene od leta 2017 dvignile, bodo tudi nove vrednosti Gursa po pričakovanjih višje. Lastniki bodo lahko nanje, kot tudi na nove modele vrednotenja, dali pripombe. Nove končne vrednosti bodo znane aprila prihodnje leto in bodo tudi podlaga za načrtovani davek na nepremičnine.
Lastniki nepremičnin bodo novo oceno Gursa o vrednosti njihove nepremičnine lahko preverili na spletu. Ta se bo nanašala na vrednost njihove nepremičnine na dan 27. junij letos, medtem ko se je dosedanja na 31. marec 2017.

"Jasno je, da gibanje cen vpliva na vrednost, opozoriti pa velja tudi, da so zdaj v veljavi drugačni, posodobljeni modeli vrednotenja," pojasnjuje Martin Smodiš iz Urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu. Nove modele vrednotenja narekujeta novelirana zakona o vrednotenju in evidentiranju nepremičnin.
Cilj je vzpostaviti več reda in zagotoviti večjo pravno varnost lastnikom in kupcem nepremičnin. Poleg tega bodo ljudem prihranjeni stroški za cenitve v različnih sodnih in upravnih postopkih, pa tudi pri pridobivanju hipotekarnih kreditov, pri čemer naj bi zadostovalo vrednotenje Gursa. Moderna podatkovna baza bo zagotovila bolj kakovostne podatke o nepremičninah, kar je tudi pogoj za uvedbo nepremičninskega davka, ki pa ga vsaj dve leti še ni pričakovati.
Na nove vrednosti in modele bodo občani lahko dali pripombe. Rok za oddajo pripomb bo 45 dni po začetku javne razgrnitve. Če gre za vrednostno cono, v kateri je nepremičnina, bo pripombo treba oddati na občini, za vse ostalo pa na Gursu. Nove končne vrednosti nepremičnin naj bi bile znane aprila 2020.