Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tistim, ki se v prihodnjih dneh in tednih odpravljajo na dopust na Hrvaško, ni treba spreminjati potovalnih načrtov, saj je Hrvaška še vedno epidemiološko varna država, ki ne vzbuja nezaupanja, svetuje Andrej Šter z zunanjega ministrstva. Ob tem pa dodaja, da naj dopustniki spremljajo razvoj dogodkov, saj se razmere spreminjajo.
Vsem, ki se odpravljajo na dopust na Hrvaškem, v konzularni službi zunanjega ministrstva svetujejo, naj destinacije in termina za zdaj ne spreminjajo, saj bi lahko naleteli na slabše razmere. "Dopustniki pa naj redno spremljajo razmere, da bi ob morebitnih spremembah prilagodili svoj povratek v domovino," pravi vodja konzularnega sektorja Andrej Šter.

Tistim, ki bi morebiti radi potovali v BiH, Srbijo, na Kosovo ali v Severno Makedonijo na dopust ali obisk k sorodnikom, Šter svetuje, naj nenujna potovanja raje preložijo. Vsi, ki se vrnejo iz teh štirih držav, pa morajo ne glede na državljanstvo v 14-dnevno karanteno.

Slovenci so minuli teden na Hrvaškem ustvarili petino vseh nočitev, konec tedna, ko se začnejo šolske počitnice, jih je pričakovati še več. Razmere na Hrvaškem so kljub povečanju števila novih primerov po oceni epidemiologov še vedno ugodne, pravi Mario Fafangel iz NIJZ: "Absolutne številke še vedno niso dramatične, se pa tudi pri njih, tako kot pri nas, zgodijo 'clusterji' in bomo spremljali tudi trende pri njih."

Dopustnikom pa seveda svetujejo dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov, kot sta higiena in fizična distanca. "In ni se potrebno v tem času stiskati, še posebej ne z neznanci in neznankami," pa dodaja vladni govorec Jelko Kacin.