V Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru so pripravili zanimivo razstavo z naslovom »In zasvetila je luč« o gradnji hidroelektrarn na reki Dravi v 20. stoletju. Poudarek je na bogatem slikovnem gradivu, saj so gradnjo elektrarn podrobno dokumentirali. Razstavo bodo uradno odprli danes ob 18 ih.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Pri pripravi razstave se ji je odprl povsem nov svet, pripoveduje muzejska svetovalka Mira Grašič, ki je ustvarjala razstavo skupaj z Marjanom Matjašičem in Urošem Lehnerjem. »Tako da je poudarek na fotografijah, zraven pa bomo prikazali nekaj eksponatov, ki jih hranijo v muzeju na hidroelektrarni Fala. Kompas, števec, ki so jih uporabljali geometri, tudi knjigo naročnikov oziroma uporabnikov hidroelektrarne Fala in še druge stvari,« pripoveduje Mira Grašič.

Osem elektrarn
Razstava pripoveduje o reki Dravi in gradnji njenih osmih elektrarn v 20. stoletju. »Seveda je to zahtevalo izredno veliko delovne sile, na višku del je na gradbiščih Mariborski otok, Vuzenica, Vuhred, delalo od 900 do 1500 ljudi.« Prva elektrarna na celotni dolžini reke Drave je bila v letu 1918 zgrajena hidroelektrarna Fala. Muzej deluje v nekdanji Scherbaumovi vili, podjetniška družina Scherbaum pa je imela v Mariboru parni mlin:
»In v tem mlinu je aprila 1883 prvič zasvetila električna žarnica v Mariboru.«
Tako da je tradicija proizvodnje elektrike v našem mestu še kako močna; tudi zato takšna razstava v tem mariborskem muzeju. Avtor razstave Marjan Matjašič pa doda: »Razstavo posvečamo graditeljem, konstruktorjem elektrarn na Dravi, organizatorjem gradbišč. Spominjamo se tudi gradbincev in monterjev, potapljačev in drugih mož, ki so umrli med delom na gradbiščih elektrarn in pri njihovem vzdrževanju.«