Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Sloveniji so doslej potrdili 35 primerov angleške različice covida. V več kot 1000 preiskanih vzorcih južnoafriške in brazilske različice ni bilo. Prav tako niso odkrili različice, značilne samo za Slovenijo.

Pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) s sedežem v Mariboru so v zadnjih dveh tednih opravili obsežnejše sekvenciranje genoma koronavirusov, ki krožijo v Sloveniji, in v 1.096 vzorcih s pozitivnih PCR testov potrdili 6 primerov angleške različice, dva prihajata iz podravske regije. K temu je treba dodati tudi primere, ki jih je potrdil Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske Medicinske fakultete. Direktorica Nacionalnega laboratorija Tjaša Žohar Čretnik: "Poleg šestih primerov iz našega sekvenciranja in enega, ki je bil potrjen že v Belgiji, toraj skupno sedmih, Inštitut poroča še o dodatnih 28 primerih, tako da lahko zaključimo, da v Sloveniji trnutno beležimo 35 potrjenih primerov angleške različice virusa."

Večina oseb s to različico ni bila v tujini. "Skrbi dejstvo, da jih 18 ni potovalo, to pomeni, da so se okužili v Sloveniji," dodaja Žohar Čretnikova.

Južnoafriške in brazilske različice za zdaj niso zaznali, prav tako ne različice, ki bi bila značilna samo za Slovenijo

Tovrstne analize bodo odslej redne. "Potekale bodo kontinuirano, z zajemom 5 do 10 odstotkov PCR pozitivnih vzorcev in še dodatno v posebnih ciljnih skupinah." To so so tisti oboleli, ki se vrnejo s potovanj, ki se okužijo po cepljenju ali ki se okužijo drugič.

Cilj je hitrejše zaznavanje novih različic in spremljanje njihovega širjenja za bolj učinkovito zajezitev epidemije.