Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Rektor in nekdanji rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič in Danijel Rebolj zanikata nepravilnostiiz poročil svetovalnega podjetja Ernst & Young, iz katerih izhaja, da so revizorji pri 50 milijonih evrov izplačil med leti 2010 in 2016 odkrili različne stopnje tveganja. Šlo naj bi za sume prirejanja razpisov, navzkrižja interesov, davčnih zatajitev, fiktivnih izplačil, navzkrižnega potrjevanja stroškov, mednarodnih potovanj za osebne namene in tveganj za vračanje evropskega denarja.

Tako Danijel Rebolj, ki je bil večino časa, ki ga zajema raziskava, rektor, kot tudi sedanji rektor Zdravko Kačič, ki je bil takrat prorektor za finance, uvodoma opozarjata, da pri razkritem poročilu ne gre za revizijo, saj je ni pripravilo revizijsko, temveč svetovalno podjetje.

Sodelovanje na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb je običajno, so pa številke visoke, ker gre za dolgo časovno obdobje, v katerem je bilo izvedenih veliko projektov – tudi gradnja medicinske fakultete, rektor Zdravko Kačič. Z izsledki raziskave se ne strinja, zato je naročil neodvisno revizijo, na podlagi katere bo tudi ukrepal.

Nekdanji rektor in zaslužni profesor Alojz Križman je prepričan, da je za podrobnejšo sodbo potrebno podrobno revizijsko poročilo. Opozarja pa, da je že vrsto let glavna težava v slabem nadzoru - predsedniki upravnega odbora so namreč zaposleni na fakulteti.

Odziva predsednika upravnega odbora Gorazda Meška še nismo prejeli.