Foto:
Foto:

Mariborska koalicija se v sporazumu zavezuje, da bo zagotovila ustrezne prostore Mariborski knjižnici in Umetnostni galeriji, uredila osrednjo tržnico, mestno jedro in nabrežje Drave, gradila garažne hiše in vzpostavila sistem Park&Ride. Po besedah župana Arsenoviča so v sporazum uvrstili "vse, kar je v prid boljšemu mestnemu servisu in boljšemu počutju meščanov".

Med zapisanimi cilji so tudi reorganizacija občinske uprave, izboljšanje prostorskih razmer v vrtcih in šolah in predlog zakona o Pohorju.

Obnove Ljudskega vrta sporazum ne omenja, prav tako ne Zdravstvene postaje Tezno. Veliko pozornost pa namenja sociali v mestu; med drugim predvideva nepremičninski sklad za spodbujanje gradnje neprofitnih stanovanj in ponovno odprtje socialne trgovine, tokrat pod okriljem mariborske občine.

Široka koalicija najrazličnejših strank pri usklajevanju ciljev ni imela težav, pravi Alenka Iskra, SD: "Člani koaliciije smo imeli tako podobne predvolilne programe, ki so se v večini točk ujemali, da nismo imeli problemov, da se o čemerkoli ne bi strinjali".

Branislav Rajič, SMC, dodaja: "Mi smo različne stranke, vendar nas resnično družijo skupni cilji."

Cilji v sporazumu so opredeljeni na splošno; konkretne ukrepe bodo namreč vsako leto opredelili v akcijskem načrtu.

Za zdaj še ni gotovo, ali se bosta koaliciji pridružili tudi Listi Melite Petelin in Lidije Divjak Mirnik – LPR. Stojan Auer iz slednje opozarja na določilo sporazuma, da morajo biti vsa gradiva, preden gredo v mestni svet, usklajena med koalicijskimi partnerji, česar pa se župan pri predlogu proračuna in mestnega holdinga ni držal.