Foto:
Foto:

Dan pred začetkom sejma AGRA so se na Ptuju na mednarodnem ministrskem srečanju sestale delegacije iz 10-ih držav članic Evropske unije ter Turčije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore in Severne Makedonije. Tema letošnje konference je bila »Krepitev oblikovanja in prenosa znanja za napredek kmetijstva in podeželja«. Ob koncu konference so podpisali skupno izjavo, s katero so se zavezali h krepitvi sodelovanja različnih zainteresiranih strani na regionalni, nacionalni in evropski ravni.

Kmetijska ministrica je prepričana, da se ukrepi kmetijske politike morajo dopolnjevati s tehnološkim razvojem, uvajanjem novih tehnologij, postopkov in metod dela. Samo tako je mogoče dvigniti produktivnost, dolgoročno pa prehransko varnost in samooskrbo s hrano, varstvo okolja, obvladovanje in prilagajanje na podnebne spremembe, krepitev socialno-ekonomske strukture na podeželju ter izboljševanje starostne strukture in izobrazbe ljudi na podeželju. »Pomembno je, da ugotovimo, katere politike poleg Skupne kmetijske politike vplivajo na kakovosten in učinkovit prenos vsebin v prakso. V pomoč pri odgovoru na to vprašanje so predstavljeni primeri dobrih praks vseh udeležencev konference,« je povedala ministrica.

Na prvem obisku v Sloveniji se mudi turški minister za kmetijstvo in gozdarstvo, dr. Bekir Pakdemirli. Že včeraj sta se s slovensko kmetijsko ministrico udeležila podpisa sprejetih smernic za nadaljnje sodelovanje, predvsem na področju družinskih kmetij, digitalizacije kmetijstva, zagotavljanja varne hrane in pri izmenjavi znanj. Tudi v Turčiji se na področju kmetijstva spopadajo z dejstvom, da imajo povprečju še manjše kot v Sloveniji. Obe državi se soočata tudi z generacijskim problemom, zato je izmenjava izkušenj na tem področju zelo pomembna. Turški minister je prepričan, da je trgovina na področju kmetijstva med državama zelo skromna, zato si bo prizadeval, da bodo sodelovanje v prihodnje okrepili, prav tako pa nadgradili izmenjavo znanj. »V zadnjih šest mesecev smo bili dvakrat skupaj in verjamem, da bomo nadgradili odnose in sodelovanje. Mi smo pripravljeni na sodelovanje na vseh področjih kmetijstva in gozdarstva. Predvsem smo pripravljeni na izmenjavo izkušenj, saj se v obeh državah soočamo s podobnimi problemi. Zanima nas področje družinskih kmetij, mladih kmetov in varne hrane.«

Tako Slovenija kot Turčija se spopadata z naravami nesrečami v gozdovih, kot so naravne ujme, podlubniki in gozdni požari. Zato je izmenjava izkušenj pri obvladovanju naravnih nesreč in procesov obnove gozdov prav tako zelo pomembno področje nadaljnjega sodelovanja.

Ministrica Pivčeva: »Protest pred sejmom Agra najbolj škoduje kmetom«

Problematika zveri v zadnjem času zelo vznemirja javnost. Potem ko je sindikat kmetov zamrznil napovedane proteste, je Slovenska ljudska stranka sporočila, da protestni shod zaradi neučinkovitega ukrepanja ob napadih zveri v Gornji Radgoni, pred otvoritvijo sejma Agra, bo. Kmetijska ministrica doktorica Aleksandra Pivec se je odzvala na anonimno grožnjo s smrtjo predsedniku Antonu Medvedu. Opozorila je da politizacija primera lahko pripelje do skrajnih situacij; ob robu mednarodne konference kmetijskih ministrov na Ptuju, pa je znova poudarila, da ne vidi potrebe po teh protestih, saj škodujejo ravno tistim, katerim je sejem namenjen – kmetom.